НОВИНИ

Съмнения за обвързаности: Софийската районна прокуратура остана без ръководство (ОБЗОР)

Вече бившият районен прокурор на София отрече близост с обкръжението на Нотариуса

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:18, 14.02.2024
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

Оставки в Софийската районна прокуратура. Първо от постовете си колективна оставка подадоха четиримата зам. районни прокурори. А малко след това и Невена Зартова подаде оставка като административен ръководител на Районната прокуратура. Това стана буквално минути преди редовното заседание на Прокурорската колегия, която ги обсъди. Пред "По света и у нас" Невена Зартова отрече близост с хора от обкръжението на Мартин Божанов и определи тези твърдения като лична атака, която е постигнала целта си.

Четиримата заместници на Невена Зартова заявяват в оставката си, че вече не желаят да бъдат част от ръководството на Софийската районна прокуратура. Разграничават се от действията на административния ѝ ръководител и подкрепят усилията на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов за реформи в прокуратурата.

"Около 11.30 ч. постъпиха оставките на четиримата зам. административни ръководители на Софийската районна прокуратура. Като мотив те посочват, че не желаят да бъдат повече в екипа на настоящия районен прокурор и се разграничават от неговите действия. Може би около 20 минути по-късно постъпи оставката и на районния прокурор г-жа Зартова", каза Огнян Дамянов, член на Висшия прокурорски съвет.

Според източници на "По света и у нас" Невена Зартова е разбрала от медиите, че заместниците ѝ са подали оставка докато тя е подготвяла своята.

"Решението ми почива основно на факта да осигуря една спокойна работна атмосфера, както за колегите прокурори, така и за администрацията на Софийската районна прокуратура. Мисля, че достатъчно много напрежение се натрупа тук от факта, че от лятото на миналата година сме постоянно от проверка в проверка", посочи тя.

Зартова припомни, че след като Борислав Сарафов е определен за и.ф. на главен прокурор в Софийската районна прокуратура са направени три комплексни проверки, които вече са приключили.

"В хода на тези три проверки беше проверена абсолютно цялостната работа на СРП, което, разбира се, натоварва работата както на администрацията, така и на колегите. Така че в случая аз поставям спокойствието в работата на тази прокуратура над личните си кариерни амбиции".

БНТ: Какви са резултатите от тези три проверки, които са приключили?

Невена Зартова: Информирана съм за резултатите. Всички те приключиха с конкретни препоръки към ръководството на СРП, които към настоящия момент са изпълнени в цялост.

От миналата седмица в Софийската районна прокуратура се извършва четвърта проверка. Тя беше разпоредена от Борислав Сарафов и той лично доведе проверяващите от Върховната касационна прокуратура. Проверката започна след като стана ясно, че голяма част от преписките срещу Мартин Божанов с прякор Нотариуса са били именно в районната прокуратура. Тогава Сарафов заяви, че в Софийската районна прокуратура е един от "генезисите, където се руши постаментът на справедливостта".

"Преписките са много, както може би знаете 16 или 17. Всички те са от много стари години - 2004, 2005, 2007, 2017", каза Невена Зартова.

Зартова уточни, че в периода когато тя ръководи Софийската районна прокуратура са постъпили две преписки срещу Божанов - една от 2020 и една от 2021 година.

"И двете преписки са прекратени поради изтичане на предвидената в закона давност, така са преценили колегите. Едната е за измама, другата е за документно престъпление. Нито една от преписките не е била, както тези двете, така и предишните от по-стари години не са били разпределяни на прокурори от отдел "Специализиран" или бившия "Дела с обществен интерес".

Именно за този отдел се твърди, че бил "шпиц командата", която да притиска неудобни и да оневинява удобни. Оставката на Невена Зартова идва и след публикуването на интервю с гръцки бизнесмен, който твърди, че адвокат на Мартин Божанов е имал близки отношения с нея.

"Аз не мога да разбера наистина на какво почиват тези твърдения за обвързаности, такива не са налице категорично".

Зартова обаче допуска личните атаки срещу нея да имат за цел нейното оттегляне от поста.

"Възможно е и го допускам това обстоятелство. Г-н Сарафов отдавна настоява за моята оставка, така че в крайна сметка я получи", коментира тя.

В оставката си Зартова е заявила пред Висшия прокурорски съвет, че желае да бъде преназначена за редови прокурор в Районната прокуратура. Срещу нея има образувано дисциплинарно производство още от преди няколко месеца.

"Без да навлизам в правомощията на дисциплинарния състав, няма пречка то да продължи, тя не е загубила качеството си на магистрат", каза Огнян Дамянов, член на Висшия прокурорски съвет.

В късния следобед Борислав Сарафов предложи Светлана Митова от Върховната касационна прокуратура да бъде назначена за и.ф. административен ръководител на Районната прокуратура в столицата. В мотивите си да предложи прокурор от най-висшата инстанция Сарафов пише, че това се налага заради сериозни пропуски в дейността на Невена Зартова, както и заради изнесени в публичното пространство данни за неприемливи практики. По думите му трябва районната прокуратура да има ръководител, който да осигури ефективна работа.

Снимки: БТА/Архив

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Монтана 2003 прекъсна негативната си серия в Адриатическата лига и надви Партизан като домакин
Монтана 2003 прекъсна негативната си серия в Адриатическата лига и надви Партизан като домакин
България се присъедини към Любляно-Хагската конвенция
България се присъедини към Любляно-Хагската конвенция