НОВИНИ

Невена Зартова: За пръв път чух за Нотариуса след разкритията на АКФ

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 14.02.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

"Целта на оставката ми е да осигуря спокоен режим на работа за колегите си". Това заяви в "Още от деня" Невена Зартова, която днес се оттегли от поста районен прокурор на София.

По думите ѝ причината за напрежението са поредицата от проверки в районната прокуратура, започнали от миналата година насам.

"От миналото лято досега преминаха три комплексни проверки, които затрудняват работата на колегите и администрацията, в петък започна четвърта поредна ревизия".

Зартова потвърди, че поддържа дългогодишни приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, сочен като сътрудник на Мартин Божанов - Нотариуса.

"Не го крия от никого. Поддържахме семейни приятелски отношения, никога не е ставало въпрос за някакви конкретни производства, напротив, умишлено сме ги избягвали".

За пръв път обаче чула името на Мартин Божанов след разкритията на Антикорпуционния фонд от 2021 г.

"Никога преди това не е ставало дума за това лице. При най-малкия намек за съмнение веднага бих реагирала".

След днешната статия на "24 часа" за това, че Нотариуса е изнудвал гръцки корабен магнат, Невена Зартова се е запознала с въпросното дело. По него има двама обвиняеми, но и двамата са гърци.

"Интересното е, че това постановление за привличане на обвиняеми е потвърдено от СГП. Мерките за неотклонение са потвърдени от СРС, т.е. имаме един последващ контрол. Впоследствие аз видях, че няколко месеца след това потвърждаване, след поредна молба от страна на обвиняемите, привличането им е отменено от същия колега и наблюдаващият прокурор е отведен".

Невена Зартова отрече да е водила каквито и да е разговори с бизнесмени. Не разбира и защо и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов иска оставката ѝ от миналото лято насам.

"Първия път го обвърза с убийството на момиче, за което категорично мисля, че не нося отговорност".

Районният прокурор в оставка е проверила всички преписки, свързани с Нотариуса - общо 17 на брой, като повечето са прекратени поради изтичане на давност:

"Всички са отказани или прекратени. Те са образувани в периода 1998-1999-2000 до 2017-2018 г. Двете най-нови са от 2020 и 2021 г., когато аз съм била административен ръководител. Нито една от тези 17 преписки не е била изземвана или възлагана на прокурор от отдел "Специализиран".

Зартова не знае защо четиримата ѝ заместници, които също хвърлиха оставки по-рано днес, са се разграничили от нея, при положение, че "до вчера сме взимали всички решения в екип, никога не е имало какъвто и да е конфликт.

"Имахме разговори в началото на седмицата, като те бяха заради поредната проверка, която започна в СРП и цялото напрежение, което се беше натрупало в колегите и в администрацията. Проведохме разговор със заместниците ми, в който решихме, че това (оставката - б.р.) би било най-адекватното".

Зартова каза, че не е знаела за съществуването на клуба SS и никога не е ходила в него. Не е изненадана обаче, че го има, с оглед на "Осемте джуджета". На въпрос била ли е в ресторанта, който е в непосредствена близост до сградата на Софийския районен съд, отговори:

"Била съм там да обядвам и да пия кафе, но нещата, които са се случвали вътре, трябва да са в хода на едно разследване".

"Съвестта ми пред колегите е обществото е абсолютно чиста, контактите ми почиват на чисто приятелска основа", заяви отново Невена Зартова.

Вижте целия разговор във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носорози от изчезващ вид бяха преместени на ново място в Кения
Носорози от изчезващ вид бяха преместени на ново място в Кения
Левски привлече словашки халф
Левски привлече словашки халф