НОВИНИ

Дейвид Камерън в София: България е важен съюзник в НАТО и икономически партньор

Британският външен министър разговаря с премиера Николай Денков и с вицепремиера Мария Габриел

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:05, 14.02.2024
Чете се за: 04:00 мин.
У нас

България е важен съюзник на Великобритания в НАТО и важен икономически партньор, заяви британският външен министър Дейвид Камерън, който е на посещение в София по покана на вицепремиера Мария Габриел. С нея и с премиера Николай Денков, Камерън разговаря с основен фокус върху помощта за Украйна и борбата с незаконната миграция.

Добра възможност да бъде надградено стратегическото партньорство между България и обединеното кралство в ключови сфери с добавена стойност за гражданите и на двете страни. Така британският първи дипломат определи днешната си среща с премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел. Като най-съществен акцент в дискусиите тримата откроиха подкрепата за Украйна - финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа.

"България е важен съюзник в НАТО. Тази сутрин обсъдихме твърдата подкрепа на Украйна, която се бори с незаконната война. Нищо не е по-важно от гледна точка на световната и европейската сигурност. Путин трябва да разбере, че е сбъркал и България показва солидарността си, както го прави и Великобритания в подкрепа на тази борба", заяви Дейвид Камерън, министър на външните работи на Великобритания.

"Изходът на войната в Украйна ще предопредели следващите години и десетилетия в Европа. Споделяме мнението, че украинските войски се бият за бъдещето на Европа на този фронт. Това не е национален въпрос, а въпрос, който ще предопредели историческите събития в Европа и световната сцена през следващите години и десетилетия. Затова това е наше общо дело да помогнем на Украйна, така че да не позволим на Русия да спечели тази война, защото това ще има лоши последици", заяви Николай Денков, министър-председател на България.

"Продължава съвместната подкрепа за Украйна. Тя е хуманитарна, финансова. Подкрепата за Украйна ще продължи толкова, колкото е необходимо. Днес повече отвсякога е важно да осигурим устойчивост и предвидимост на подкрепата за Украйна", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

От София външните министри на България и Великобритания призоваха Конгреса на САЩ да одобри пакета финансова помощ за Украйна.

Борбата с дезинформацията, хибридните атаки на Русия и необходимостта от по-активни действия на Европа и света - в тази посока също бяха сред важните акценти в разговорите. Сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция и трафика на хора пък бяха посочени като добри примери за ефективното взаимодействие в двустранен план. Обсъдено бе и партньорството в търговията, инвестициите, иновациите и разширяването на възможностите за бизнеса във високотехнологичнитe индустрии.

снимки: Министерски съвет

Мария Габриел и Дейвид Камерън посетиха и храм-паметника "Свети Александър Невски", запалиха свещички в църквата "Света София" и се разходиха за кратко по софийското Ларго.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт е опитал да вземе ЛеБрон Джеймс в края на трансферния прозорец в НБА
Голдън Стейт е опитал да вземе ЛеБрон Джеймс в края на трансферния прозорец в НБА
Миглена Селишка и Мими Христова загубиха в полуфиналите на европейското първенство по борба в Букурещ
Миглена Селишка и Мими Христова загубиха в полуфиналите на европейското първенство по борба в Букурещ