НОВИНИ

Мария Габриел: България и Обединеното кралство са стратегически партньори за сигурност, развитие и иновации

мария габриел българия обединеното кралство стратегически партньори сигурност развитие иновации
bnt avatar logo
от БНТ
14:10, 14.02.2024
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

По покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, на работно посещение в София беше министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън, съобщиха от МВнР.

"Срещата ни бе добра възможност да надградим стратегическото ни партньорство в ключови сфери с добавена стойност за гражданите и на двете страни. България и Обединеното кралство са стратегически партньори и съюзници в НАТО. Като такива споделяме общи ценности и заедно търсим решения на регионални и глобални предизвикателства", заяви Мария Габриел.

Във фокуса на дискусията бе стратегическата позиция на България в НАТО по отношение на Източния фланг, сигурността и стабилността в Черноморския регион и подкрепата за Украйна – финансова, военна, хуманитарна, дипломатическа и политическа.

Сътрудничеството в борбата с нелегалната миграция и трафика на хора също бяха посочени като добри примери за ефективното взаимодействие в двустранен план между България и Обединеното кралство.

"Ценим високо отличното ни сътрудничество чрез реализираните съвместни полицейски операции и съвместни екипи за разследване в сферата на борбата с нелегалната миграция", коментира вицепремиерът и министър на външните работи.

България и Обединеното кралство ще надграждат и сътрудничеството си в борбата с дезинформацията и повишаване на устойчивостта срещу хибридните заплахи.

Мария Габриел благодари за продължаващата подкрепа на Великобритания за членство на страната ни в ОИСР. По време на дискусията, външните министри поставиха акцент и върху икономическото сътрудничество с Обединеното кралство – в сферата на търговията, инвестициите, иновациите и разширяването на възможностите за бизнеса във високотехнологичните индустрии.

"Имаме добри примери, но е важно да продължаваме да откриваме потенциала за инвестиции и икономическо сътрудничество. Темите иновации, наука, образование, изкуствен интелект и високи технологии излъчват силно послание към новото поколение иноватори в двете страни. Приветствам асоциирането на Обединеното кралство към програма "Хоризонт Европа" – най-мащабната в света за наука и иновации. Това дава възможност на научните общности на двете страни да продължим да надграждаме дългогодишна традиция на съвместна дейност и общи проекти", заключи Мария Габриел.

снимки: МВнР

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Взети са всички мерки след конфликта в спортното училище
Взети са всички мерки след конфликта в спортното училище
На Трифон Зарезан добруджанско село си избра цар на лозето (СНИМКИ)
На Трифон Зарезан добруджанско село си избра цар на лозето (СНИМКИ)