НОВИНИ

След оставките в СРП: Нов ръководител се очаква да бъде гласуван още утре във ВСС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:01, 14.02.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
оставките срп нов ръководител очаква гласуван всс
Слушай новината

Очаква се утре Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да разгледа оставките на ръководството на Софийска районна прокуратура и да избере изпълняващ длъжността административен ръководител. Това заяви Огнян Дамянов от прокурорската колегия на ВСС.

Тази сутрин четиримата заместник районни прокурори подадоха оставки и заявиха, че се разграничават от действията на ръководителя на прокуратурата Невена Зартова. Малко по-късно и тя подаде оставка.

Огнян Дамянов заяви, че като мотив Зартова е посочила, че оттегляйки се от поста, иска за осигури спокойна и нормална среда за работата на прокурорите в СРП. В писмото с оставката си тя е заявила, че иска да бъде преназначена като прокурор в Софийска районна прокуратура. Същото желание са заявили и четиримата ѝ заместници.

"Около 11.30 часа постъпиха оставките на четиримата заместници като мотивът им е, че не желаят да са в екипа на районния прокурор и се разграничават от действията ѝ. Около 20 минути по-късно постъпи и оставката на Зартова, в която тя казва, че така иска да осигури нормална и спокойна работа на прокурорите в СРП и посочи, че докато е била ръководител на Софийска районна прокуратура, са решавани само три преписки, свързани с Нотариуса", каза Огнян Дамянов.

Снимки: БТА

Оттук нататък следва Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да се събере, за да разгледа оставките. Преди това обаче, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов трябва да внесе във ВСС предложение за магистрата, който да изпълнява функциите на административен ръководител на Софийска районна прокуратура.

"След като постъпи това предложение, ще се събере колегията, ще гласува оставките и евентуално ще бъде гласуван изпълняващ функциите административен ръководител в тази най-голяма прокуратура. Тя не може да остане без административен ръководител", посочва Дамянов.

Според Дамянов оставката на Невена Зартова няма да попречи на образуването на дисциплинарно производство срещу нея, каквото поиска Борислав Сарафов, тъй като оттегляйки се от ръководния пост в СРП, тя не губи качеството си на магистрат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Трифон Зарезан добруджанско село си избра цар на лозето (СНИМКИ)
На Трифон Зарезан добруджанско село си избра цар на лозето (СНИМКИ)
Расте броят на случаите на домашно насилие във Варна
Расте броят на случаите на домашно насилие във Варна