НОВИНИ

Настимир Ананиев: Самолетът с мигранти не беше скрит

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 14.02.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Самолетът с мигранти не беше скрит. Едни хора, които наричам "четирихилядници" и които се опитват да всяват страх, бяха на летището, за да произведат една тежка дезинформация. Това заяви в студиото на "Още от деня" Настимир Ананиев - заместник-председател на ПГ на "Продължаваме Промяната - Демократична България".

"Четирихилядници" са аватари на режима, който започна една война преди две години, и които се опитват по всякакъв начин да атакуват много европейски правителства и българското е едно от тях", обясни той. За него проблемът с това, което се е случило на летището вчера, е, че всичко се е пренесло в Народното събрание.

"Чухме тежки внушения, декларация от ИТН и БСП, които целяха да внушат страх, да уплашат хората", подчерта той.

Ананиев обясни, че на летището са кацнали общо 25 човека - 18 мигранти са били заявените за връщане от Австрия и 7 от други страни, и допълни:

"Миналата година имаме 566 екстрадирани мигранти - хора, които са върнати в трети страни или са екстрадирани от България, а сме приели обратно само 113. Имаше официална информация, че са били заявени 193-ма, а само 113 са върнати."

Той беше категоричен, че не може да се подпише анекс към европейски регламент:

"Може да има протокол, подписан между България и Австрия, но рамката е Дъблинския регламент, който се спазва от абсолютно всички европейски държави", заяви народният представител и уточни: "Този регламент е подписан първо от 2007 година от Сергей Станишев от БСП, а през 2013 година, когато отново управляваше БСП, които днес от трибуната правеха декларации и се възмущаваха, те са подписали този регламент, който ние спазваме от 10 години."

По думите му "добрата новина" е, че в Европа е договорен пакта за миграция, който ще бъде подписан през април.

"Там договореното не е хората, които влизат в една държава, да остават там, а всички европейски държави солидарно да поемат този натиск и да бъде базирано на големина на държавата. Всъщност България ще бъде облекчена след месец април, тъй като ние подписваме този пакт", разясни Ананиев.

Според него, благодарение на пакта за миграция "българската граница ще бъде най-защитена ЕС, защото и Германия, и Франция, и Австрия ще имат интерес нашата граница да е защитена като външна за ЕС, за да не влизат мигранти, които да достигат и до техните държави."

Ананиев беше категоричен, че бежанците не са проблем за България - "проблем са лъжците, които всяват страхове".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Унгария ще спорят във финала на световното първенство по водна топка за жени
САЩ и Унгария ще спорят във финала на световното първенство по водна топка за жени
Съдът върна делото "Дебора" на прокуратурата заради процесуални нарушения
Съдът върна делото "Дебора" на прокуратурата заради процесуални нарушения