НОВИНИ

Политически коментари за самолета с мигранти

Опозицията обвини управляващите, че крият информация

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:20, 14.02.2024
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Темата за върнатите мигранти предизвика спорове в парламента. Поемала ли е страната ни ангажимент да приема неограничен брой бежанци от Афганистан и Сирия? Коментар по темата направиха от "Продължаваме Промяната", ГЕРБ, БСП, ДПС, "Възраждане" и ИТН.

Според Кирил Петков "някакви хора" се опитват да правят фалшиви новини. От опозицията обвиниха управляващите, че крият информация.

"Става дума за под 20 човека от редовни полети, че някакви хора се опитват да направят фалшива новина с хиляди бежанци. Пълна лъжа! И това си е регулярният полет и мисля, че под 20 даже бяха, 18. И това е цялата бройка", каза Кирил Петков - съпредседател на "Продължаваме Промяната".

"От това, което знам, са 18, а за да ви отговоря - преди 3 години такава информация не можеше да има. Ще си платим тези 3 години целият народ. Когато аз управлявах България такъв самолет нямаше да може да дойде, това нямаше да се случва. Точка. И нищо фатално няма, защото тези регламенти са хубавото на цялата работа, че МВР работи много по-добре, Гранична полиция дава много по-добри резултати и това го знам от партньорите отвън. Не само като тяхна информация и мисля, че сега и с новата техника и с всичко, което се прави за тях постепенно този проблем, нанесен ни последните три години като щета на всички нас вследствие чегъртането, ще го отрегулираме", заяви Бойко Борисов - лидер на ГЕРБ.

"Мълчанието около връщането на мигранти засилва усещането, че има нещо гнило. Колко договорихте, защото в това споразумение пише без ограничение в броя. Искаме поименно отговорност - политическа и национална. С чий мандат - Денков, Габриел - с чий мандат? Вместо ротация се разглобявайте, за да знаем, че има бъдеще за България. Когато сглобката обяви, че е подписало споразумение в Австрия скри, че съветът на ЕС е приел допълнителен протокол. Ние го показахме, обвиниха ни, че всяваме страх. В него пише, че сме съгласни да приемаме афганистанци и сирийци", заяви Корнелия Нинова - лидер на БСП.

"Дайте да не истеризираме това. Няма нищо общо с това, което се тиражираше по медиите", заяви Делян Пеевски - председателят на ПГ на ДПС.

"Няма да идват бежанци в България! Е, видяхме, че идват. И то се опитват да ги скрият. Вчера, това което медиите не показаха на българските граждани, как на един от тези т.нар. бежанци, защото те са си откровени престъпници, по нашия НК те са престъпници. Това, което не показаха, е как един от тези е свален директно от самолета с белезници. Защото очевидно става въпрос за престъпник. Може би вече е осъден, но най-вероятно ще излежава присъда в български затвор. Това нещо е пример как се крият новини", посочи Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане".

"Нямате право да криете и от нас, и от хората истината. Нямате право да криете от нас и от всички българи полетите. Тези нелегални полети нямате право да ги криете все едно внасяте наркотици. Вие за какви се мислите? Българите имат право да знаят. Да приемеш безусловно афганистанци и сирийци, само заради безсмисления въздушнокапков Шенген, е национално предателство, защото тези хора поставят под заплаха националната сигурност на България и зависима от вътрешнополитическите борби. Ние от ИТН никога няма да се съгласим и рано или късно ще прекратим това престъпно споразумение", посочи Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Има проблем с функционирането на демокрацията у нас и той идва от парламента
Румен Радев: Има проблем с функционирането на демокрацията у нас и той идва от парламента
Адриан Андреев отпадна от тенис турнира в Манама
Адриан Андреев отпадна от тенис турнира в Манама