НОВИНИ

Радев дава шанс на мнозинството в НС да работи без да погазва основни принципи на правовата държава

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:45, 14.02.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Депутатите от правната комисия се съобразиха с ветото на президента Румен Радев върху правомощията на пленума на ВСС и на главния прокурор. Така, два дни, след като държавният глава върна Закона за изменение и допълнение на НПК, народните представители решиха законопроектът да бъде разгледан отново. Самият Радев коментира, че дава шанс на мнозинството в Народното събрание да работи без да погазва основополагащи принципи на правовата държава.

След очакваното вето на държавния глава и съобразяването с него от депутатите Румен Радев коментира, че един от основните принципи, върху които се гради държавата, е върховенството на основния закон. Той направи коментара си от видинското село Покрайна, където участва в ритуал по зарязване на лозята.

Начинът, по който бе променена и по който бе брутално погазена само месец след тези промени, разкрива един тревожен синдром, който все повече завладява работата на Народното събрание и оттам се пренася върху работата на други институции. НС е върховният, най-демократичният орган в една парламентарна република. Но това, че си на власт и че имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори и самата Конституция", заяви Румен Радев, президент на Република България.

И предупреди:

"Оттук нататък всяко конституционно мнозинство, всяка безпринципна и паянтова сглобка, може да променя и да прекроява основния закон съобразно своите текущи интереси и зависимости."

По думите на държавния глава, мотивът за спешна промяна на Конституцията не е правосъдната реформа:

"Ние не сме забравили също така, че настървението за спешна промяна на Конституцията с мотив правосъдна реформа с фокус отнемането, ограничаването на правомощията на главния прокурор, ние какво видяхме - че този мотив не е спазен, защото те върнаха правомощията на главния прокурор и вече става все по-видно, че истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт."

По думите му президентството винаги е готово за предсрочни избори, ако се наложи, защото на практика, предстои правителството да подаде оставка и процедурата по връчването на мандатите се задвижва наново.

По темата работиха В. Александрова, Ан. Каменова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ани Вангелова е на четвъртфинал на двойки на тенис турнир в Монастир
Ани Вангелова е на четвъртфинал на двойки на тенис турнир в Монастир
САЩ и Унгария ще спорят във финала на световното първенство по водна топка за жени
САЩ и Унгария ще спорят във финала на световното първенство по водна топка за жени