НОВИНИ

Какви са правомощията на президента след връщането на третия мандат?

bnt avatar logo
от БНТ
07:31, 07.09.2021
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

След като БСП върне третия мандат, президентът Румен Радев трябва да разпусне Народното събрание и да насрочи дата за нови парламентарни избори. Той обаче няма много време за това, тъй като пред него има конституционни срокове. Темата коментира в студиото на "Денят започва" Симона Велева, доктор по конституционно право.

"Конституцията предвижда конкретен срок за свикване на НС, той е едномесечен. Не предвижда конкретен срок за разпускане на НС обаче. Това е така, защото виждаме палитрата от конституционни казуси, в която се намираме цяла година", каза тя.

По думите ѝ целта на Конституцията е да има разумен срок, в който президентът да разпусне НС и след указа, с който го разпуска, в двумесечен срок трябва да имаме дата за нови парламентарни избори

"Конституцията предвижда, че в последните три месеца от мандата на президента, тоест от 22 октомври нататък, парламентът, който и да е той, независимо дали е успял да избере правителство или не, не може да бъде разпуснат. Идеята на Конституцията е да не се случи така, че да сме в края на мандата на президента и в една и съща времева рамка да нямаме нито парламент, нито президент", заяви Велева.

Тази, другата или най-късно по-другата седмица парламентът трябва да бъде разпуснат. Велева е категорична, че трябва нов указ на президента, дори служебният кабинет да бъде същият. При правителството има непрекъсваемост на мандата.

"Аз мисля, че даже и в момента това е най-дълго действащият служебен кабинет в най-новата ни история. Това, което на мен ми прави много силно впечатление в сегашния парламент, с всичките му особености и очаквания, които имаше към него, е, че той наистина върна духа на парламентаризма, в смисъл, че има постоянен парламентарен контрол. Аз не съм виждала, честно казано, правителство, което толкова често да ходи на парламентарен контрол", коментира тя.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са новите мерки на пазарите?
Какви са новите мерки на пазарите?
Защо процедурата за подновяване на документи в чужбина продължава месеци наред?
Защо процедурата за подновяване на документи в чужбина продължава месеци наред?