НОВИНИ

Какви са заплатите на депутатите?

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 23.04.2021
18176
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Слушай новината

Поправка в правилника на Народното събрание, която слага таван на допълнителните възнаграждения на депутатите, разбуни духовете в парламента. И провокира ироничен коментар на премиера в оставка Бойко Борисов.

Това беше повод пък от БСП да поискат замразяване на депутатските заплати, а от "Изправи се! Мутри вън!" да предложат намаляването им до 1400 лева, колкото е средната работна заплата за страната.

В коментар за работата на новото Народно събрание премиерът в оставка Бойко Борисов атакува новите депутати, че една от първите им задачи е била да си увеличат заплатите.

"Видях как се метнаха веднага на депутатските мерцедеси, за които говорят, че ще слизат от тях. Видях, че първите решения бяха да си направят заплатите над 10 000 лева", заяви Бойко Борисов, министър-председател в оставка и лидер на ГЕРБ.

Темата провокира вълна от реакции от различните парламентарни групи. От "Демократична България" обясниха, че правилникът на парламента досега е предвиждал възможност депутатите да получават допълнителни възнаграждения при изпълнение на важни задачи. При приемането на поправките вчера от ДБ са предложили на тези средства да се сложи лимит - до 25%.

"Тоест потенциално е било възможно по този текст да се дават неограничени допълнителни възнаграждения. Сега беше вкарано ограничение таван, но понеже по този повод всички разбраха, че този текст е съществувал досега, ние ще предложим решение, с което то да бъде отменено и изобщо, за да няма никакви съмнения, че някой ще взима някакви пари допълнително", коментира Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".

Хасан Адемов от ДПС отбеляза, че такива допълнителни средства изобщо не са били давани досега.

"Абсолютна лъжа е, че заплатите на народните представители се повишават с 25%", обясни Адемов.

И от БСП изразиха съгласие, че този текст трябва да отпадне, както и механизмът за актуализация на депутатските заплати на всеки три месеца, в съответствие с ръста на средната заплата в публичния сектор. От левицата отново предложиха:

"Възнагражденията на народните представители да бъдат замразени на равнището на основното възнаграждение от последния месец на 44-ото Народно събрание", заяви Кристиан Вигенин от ПГ на "БСП за България".

От "Изправи се! Мутри вън! отидоха още по-далеч. Предлагат драстично намаление.

"От три средни работни заплати за страната със съответните надбавки, да бъдат намалени до една средна работна заплата за страната или това е в размер на 1400 лева, от близо 7000 на 1400 лева", каза Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!".

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат също да бъдат намалени заплатите на премиер, вицепремиери, министри, шефове на агенции и хора, заемащи висши публични длъжности.

А спестените средства да бъдат пренасочени за лични асистенти на хората с увреждания.

Виктория Василева от "Има такъв народ" каза, че не са обсъждали тези конкретни предложения, но напомни принципната им позиция.

"Има такъв народ" бяха единствените, които подкрепиха предложенията на Мая Манолова и група народни представители въобще за отпадане на всички привилегии, така да ги наречем, на депутатите", допълни Виктория Василева.

От ГЕРБ са съгласни, че депутатските заплати не трябва да се увеличават, а за новите предложения казаха:

"Когато видим конкретно предложение, ние ще вземем точно, ясно и конкретно решение. То ще бъде отразено в гласуванията ни, когато това влезе в зала", каза още Маноил Манев от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Базата на депутатската заплата сега е около 4880 лева.

Репортери: Вера Александрова и Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кораб на "Спейс Екс" с европейски командир полетя към Космоса
Кораб на "Спейс Екс" с европейски командир полетя към Космоса
Боен арсенал открит в дома на стрелеца от Манастирище
Боен арсенал открит в дома на стрелеца от Манастирище