НОВИНИ

Първата биоградина за здравословно хранене на децата се намира в Троян

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 23.04.2021
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Храненето на децата е тема, която вълнува обществото. Защото, за да растат здрави, малките трябва да бъдат хранени здравословно. Община Троян е първата в България, която създава собствени зеленчукова и овощна градини изцяло за храненето на децата. В тях се отглеждат екологично чисти зеленчуци и плодове. Специалистите от общинската администрация са проучили опита на общини от шест европейски държави, но опитът е почти изцяло заимстван от Франция.

Темата за здравословното хранене е винаги актуална. Особено за здравословното хранене при децата. Първата в България биоградина е създадена специално, за да бъдат хранени здравословно децата в детските градини в Троян.

На терен на бивше училище в махала Кнежки Лък в Троян са изградени три оранжерии за биозеленчуци. В момента са засадени най-ранните пролетни зеленчуци марули и лук, които вече се берат. В средата на април предстои да се засадят домати, а след това краставици и пипер. За зеленчуците в оранжериите се грижи Мая Генкова.

БНТ: По какво тези марули се различават от тези на пазара?

"Различават се по това, че са напълно чисти от всякакви химични вещества и торове дори. Това е напълно естествена маруля, салатка за дечицата от детските градини. Дори когато са толкова големи, почти килограмови имаме, те са много крехки и са много вкусни. Използваме естественото плодородие на почвите. Другото, което е вложено в тези марули, това е вода", обясни Генкова.

БНТ: И всичко ще бъде отглеждано без изкуствени торове?

"Такива са нашите намерения. Или, ако се наложи, има си биологичен начин за борба с вредители, с болест", каза още тя.

Освен оранжерията са създадени и две овощни градини - ябълкова и сливова. Сливовата вече е на 4 - 5 години, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг. На три декара са засадени 556 ябълкови дръвчета и се очаква да се получи солидна реколта от около 10 тона годишно.

"Тъй като е предназначена за социалните домове в града, детски градини, сортът е специфичен с това, че се води, като имунен сорт на ключовите заболявания при ябълката. Т.е. тук пръсканията са минимизирани", обясни агрономът Цветан Спахийски.

Заедно със създаването на екоградините в детските заведения в Троян е създадено и обединено хранене на децата. Храната се приготвя за всички в кухня майка, като се използват основно български продукти.

"От градината на община Троян използваме ежеседмично марули и лук, които в момента се отглеждат там. Те са екологично чисти и съвсем полезни за децата", каза технологът в кухнята майка Надежда Терзийска.

Освен направеното до тук, ще бъдат поставени и кошери, за да могат децата на Троян да получават и чист планински мед.

"Законът за обществените поръчки много често е бариера пред това да избираме най-доброто за детското хранене. Затова решихме ние от община Троян сами да произвеждаме плодове и зеленчуци, за да сме абсолютно сигурни, че са екологично чисти и полезни за детското здраве", заяви кметът на община Троян Донка Михайлова.

Предстои обединено здравословно хранене през следващата година да бъде въведено и в училищата в Троян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович с лекота на полуфинал в домашния си турнир
Джокович с лекота на полуфинал в домашния си турнир
Андрей Ковачев: Страните от Западните Балкани трябва бързо да станат част от ЕС
Андрей Ковачев: Страните от Западните Балкани трябва бързо да станат част от ЕС