НОВИНИ

Политическите реакции след връщането на мандата от ГЕРБ

Николай Минков
от Николай Минков
17:00, 23.04.2021
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

ГЕРБ-СДС върнаха проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев 3 дни след като го получиха. Решението предложеният от коалицията проектокабинет да не бъди внесен за гласуване в пленарната зала бе взето на Изпълнителна комисия с участието на лидера на ГЕРБ рано тази сутрин.

До днешното връщане се стигна, след като в два последователни дни в парламента първо в сряда от "Демократична България", а вчера и от "Има такъв народ" отказаха отправената покана от ГЕРБ-СДС за разговори.

Държавният глава Румен Радев каза, че очаква следващите дни до връчването на новия проучвателен мандат да бъдат използвани от политическите партии за диалог.

Ето как реагираха те след връщането на мандата:

"Работим по графика, който е такъв и закона. Когато дойде мандатът при нас, тогава ще разберете какво ще направим. Нямам какво повече да кажа. Вижте, ще направим това, което трябва да направим, в момента, в който ни дадат мандата. Какво неясно има в това? Просто не говорим напред. Не говорим напред. Когато президентът, което е в неговите правомощия, прецени, че трябва да връчи мандата, тогава можете да ми задавате тези въпроси. Преди това е безсмислено", заяви председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Има такъв народ" няма да участва в разговори с ГЕРБ

"Политическата логика на промяната изисква усилието за създаване на правителство на промяната, да бъде направено около мандата на "Има такъв народ". Ние, ако ни бъде поискана подкрепа, сме готови да влезем в много сериозен разговор с тях по въпроса в този парламент може ли да бъде излъчено не просто някакво правителство, а правителство на промяната. Защото мнозинство за кабинет ще се намери. Въпросът е дали този парламент има потенциала да промени страната", коментира председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов.

"Демократична България" отказа поканата на ГЕРБ-СДС за консултации

БНТ: Вие оставате на позицията, че ако от "Има такъв народ" предложат кабинет, вие ще ги подкрепите?

"Ако предложат кабинет, но преди това ни поканят на разговори, официални, пред вас, за да видим каква работа ще върши този кабинет, да си поставим нашите 4 приоритета, за които съм ви говорила, и те се приемат, тогава. Иначе така на сляпо не можем да подкрепим кабинет. Не знаем с каква програма тръгва и с какви закони. Техен ред и тяхна отговорност в случая и най-голямата - да опитат да направят кабинет. Държавата се нуждае от стабилност, нека да изчакаме няколко дни. Ще видим какво ще реши Слави", заяви председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова.

Радев казва до дни кога ще връчи мандата на "Има такъв народ"

"По тази тема само председателят на партията ще се изказва, затова не мога да взема отношение. Никой не ни е търсил за диалог", коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

БНТ: А ще ги подкрепите ли?

"Това вече го обявихме", отговори той.

"Няма промяна в позицията. Ще подкрепим кабинет на "Има такъв народ", заяви зам.-председателят на ПГ на "Изправи се! Мутри вън!" Николай Хаджигенов.

БНТ: А преговори някакви водили ли сте досега?

"Преговори не. Неофициални разговори единствено. Естествено, че ще говорим. Не бихме могли да подкрепим всичко на всяка цена, така че ще говорим, но нека да стигнем до там", отговори той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров отказа участие в Ещорил
Григор Димитров отказа участие в Ещорил
Поставят контейнери за стари дрехи в Русе
Поставят контейнери за стари дрехи в Русе