НОВИНИ

Кръвният център в Пловдив се нуждае от дарители

bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 23.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Призив за безвъзмездно и доброволно кръводаряване с наближаването на великденските празници отправиха медиците от кръвния център в Пловдив. Заради многото болни в пандемията нуждата от кръв и хематологични продукти е настина голяма. Още повече, че част от редовните дарители са и под карантина.

В разгара на пандемията от COVID-19 много са болните, които се нуждаят от спешно преливане на кръв. Затова екипът на БНТ идва тук в Кръвния център в Пловдив, за да даде гласност на предстоящите кампании за кръводаряване и да провери какви са наличните продукти.

Засега от Центъра по трансфузионна хематология в Пловдив успяват да реагират бързо на всяка заявка за кръв и кръвни продукти от лечебните заведения в региона, но определено има нужда от още дарители.

"Това е много важно в настоящия момент, който е труден за цялото ни общество, в това число и за здравеопазването. Нуждата от кръв винаги е била актуална. Хората се отзовават да даряват за свои близки, познати и непознати. Сега ситуацията се усложнява заради факта, че има твърде много болни от коронавирус, дарители, хора, които са в карантина, а за съжаление освен коронавируса има много други заболявания, които се нуждаят от това лечение", каза д-р Жейна Парева.

В дните около Великден медиците от Кръвния център вярват, че хората ще отварят сърцата си и ще помогнат на нуждаещите се, а те наистина са много.

Днес на призива за безвъзмездно кръводаряване се отзоваха множество хора от квартал "Коматево" в Пловдив. Още акции са предвидени утре и в неделя.

"На 24 април арменската общност в Пловдив и въобще в България, отбелязва този ден в памет на загиналите от геноцида в началото на Първата световна война. Тяхното желание е да направим добро, да спасим живот, в памет на тези, които са го загубили. Районният център по трансфузионна хематология има дългогодишна традиция на Цветница да организираме акции за безвъзмездно и доброволно кръводаряване. Тази година акцията ще се проведе в неделя, на Цветница, от 9.00 до 15.00 ч. в сградата на кръвния център на бул. "България" 234 Б", каза още д-р Парева.

Всеки, който се чувства здрав, може да отдели малко от времето си и да посети центъра, за да спаси нечий живот.

Репортер: Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК сключва с "Пфайзер" най-голямата сделка за ваксини в света
ЕК сключва с "Пфайзер" най-голямата сделка за ваксини в света
Григор Димитров отказа участие в Ещорил
Григор Димитров отказа участие в Ещорил