НОВИНИ

Какво обсъдиха на Тристранния съвет?

живо брифинг срещата тристранния съвет
bnt avatar logo
от БНТ
15:42, 17.05.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" даде брифинг след заседанието на Тристранния съвет днес.

"На настоящото заседание бяха обсъдени 4 законопроекта. Два от тях засягаха Кодекса за социално осигуряване - за въвеждане на нова възможност за допълнително пенсионно осигуряване. Съображенията на КТ "Подкрепа" бяха, че ние не можем да изчислим какъв е коефициентът на зависимост на доходите след пенсиониране, така че да можем да преценим дали този модел ще сработи", заяви тя.

Ние не разполагаме с данни за това какви са плащанията от частните пенсионни фондове, така че да преценим какви са реалните плащания, получавани от българските пенсионери, коментира Григорова.

"Получихме уверение от финансовия министър, че се правят промени, които ще доведат до това тези допълнителни плащания да бъдат включени в данните на НАП, така че да можем да правим политика, която е базирана на данни и да не измисляме политики, които нямат никакво отношение към реалността в страната"

Вторият законопроект е внесен от ДПС, но е отхвърлен от Съвета, каза още тя.

"Предложението на ДПС предвижда за стаж за пенсиониране да се признава наборната военна служба, както и времето, през което репресираните от 09.09.1944 до 10.11.1989 г. са били в затвори, трудово-възпитателни лагери и както и времето, през което навършилите 16 години не са работили, когато са били интернирани, заселвани или изселвани"

Третият законопроект е предложен от ГЕРБ и предвижда да бъдат заложени конкретни нива на заплащане на здравните специалисти

"КТ "Подкрепа" изрази подкрепата си за този законопроект, въпреки че подчертахме, че това до известна степен е лицемерие от страна на част от представителите на ГЕРБ, които можеха до миналата година да гарантират увеличението на заплащането на здравните специалисти, но не го направиха. Ние имаме нужда от гаранции, че заложените нива на възнаграждение в колективния трудов отговор в сектор "Здравеопазване" ще бъдат изпълнени", коментира Григорова.

Последната обсъдена тема е липсата на механизъм и условия средствата на компенсации за юридическите лица да се отразят и върху доходите на заетите в бизнеса.

"Към момента изпитваме невероятни трудности, да накараме част от предприятията на местно ниво да спазват Кодекса на труда и Закона за решаване на колективните трудови спорове. Има механизъм за увеличаване на минималната работна заплата, но няма механизми останалите заплати да актуалицзирани с оглед на това да покриват нарастващата инфлация", уточни Ваня Григорова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси проявява интерес към Роберт Левандовски
Челси проявява интерес към Роберт Левандовски
Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи въвеждането на Паневропейския пенсионен продукт
Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи въвеждането на Паневропейския пенсионен продукт