НОВИНИ

Какво представлява машината от сайтове гъби за руска пропаганда?

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:24, 29.02.2024
Чете се за: 11:17 мин.
Сигурност и правосъдие
представлява машината сайтове гъби руска пропаганда
Слушай новината

На 27 февруари Делян Пеевски подаде сигнал до прокуратурата, МВР и ДАНС за мрежа от 400 роботизирани сайта, които провеждат дезинформационна война и проруска пропаганда на територията на България. Сигналът, пишат до медиите от пресцентъра на ДПС, е свързан с оповестени данни за резултати от проучвания на Фондация за хуманитарни и социални изследвания:

"ДАНС, МВР и прокуратурата трябва да отговорят на въпроса съществува ли мрежа от проруски ботове, която оперира на територията на България и кой стои зад тази мрежа? Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат объркани хората чрез постоянно променящи се наративи и версии за събитията, като с това застрашава гражданското общество и социалния мир".

Поводът за реакцията на Пеевски са огласени в публичното пространство данни от четвъртото издание на Бюлетина "Руската пропаганда в България онлайн" за последното тримесечие на 2023 година. В него се казва:

"Формирана е Мрежа от сайтове гъби около Агенция "Блиц" – наричаме я Машината. Машината – това са над 370 анонимни псевдо-новинарски сайта с идентичен дизайн и съдържание, които всеки ден разпространяват средно между 3 и 9 експлицитно пропагандни проруски статии. Тези сайтове тиражират стотици пъти всяка единична статия и допълнително водят до проникването на посланията в социалните мрежи. Не само количествените измервания, но и анализът на съдържанието показва, че през последното тримесечие Машината се прочиства от пропагандно съдържание. "Блиц" и гравитиращите около него сайтове гъби все по-често дават думата на "евроатлантика" Делян Пеевски и все по-рядко на проруски говорители."

Въпреки че изследванията върху роботизираните сайтове са публични от близо една година, до този момент нито една институция не се е самосезирала, за да изследва мрежата за дезинформация, която учените установяват, че съществува. За пръв път машината от сайтове гъби се споменава в доклад на Фондация за хуманитарни и социални изследвания, който е публикуван през април 2023 година. В него се прави медиен мониторинг на 2022 година. На сайта на Фондацията по-късно през годината са публикувани още три бюлетина, в които темата е развита.

Изследователският екип е в състав - Димитър Вацов, Валентин Вълканов, Вероника Димитрова, Любомир Дончев и Милена Якимова.

Какво представлява машината от сайтове гъби?

Автор на понятието "машина от сайтове гъби" е проф. Димитър Вацов. На база на мониторинг върху български онлайн медии той прави извода, че в началото на 2022 г. се формира мрежа от агрегатори, които усилват руската гледна точка върху събития от деня. До края на годината руската пропаганда започва да използва нов технологичен способ за влияние върху социалните мрежи – еднотипни сайтове, които увеличават дисеминацията на едно съобщение с абсолютно идентично съдържание до около 400 пъти.

Те имат четири основни общи домейна (dnes24.eu, zbox7.eu, bgvest.eu, allbg.eu), от които биват клонирани поддомейни – например, novini701.dnes24.eu, novinarbg.dnes24.eu, news1.dnes24.eu и т.н. Сайтовете гъби най-често препечатват материали от "Блиц" и вероятно са обвързани с платформата Share4Pay, която предлага заплащане за споделяне в социалните мрежи на материали от готови сайтове.

В сравнение с останалите страници, сайтовете гъби притежават няколко общи характеристики:

1. В същността си те са изцяло анонимни, липсва възможност за връзка с авторите;

2. Имат еднакъв домейн;

3. Имат идентичен графичен интерфейс.

Разликите между тези сайтове са незначителни:

1.Имената на поддомейните (novini701.dnes24.eu, novinarbg.dnes24.eu, news1.dnes24.eu);

2.Подредбата на материалите, претендиращи да са „новини“ – незначителна, но налична.

В края на 2022г. броят им надвишава 370.

От изследването става ясно, че съдържанието, което се тиражира и репликира в машината от сайтове гъби, е разнообразно, но по темата за войната в Украйна е с много ясно изразен проруски уклон. Материалите обикновено препращат към неназовани "експерти", политици или "световните издания" и са така структурирани, че да изглеждат обективни. Т.е. машината от сайтове гъби представя и непропагандно съдържание и вероятно има бизнес модел – печели от реклама. Същевременно геополитиката като част от медийното съдържание е подчертано проруска: бизнес моделът се комбинира с пропаганден канал.


Каква е целта на машината?

Машината създава облак от публикации по една и съща тема, който цели издигането си в алгоритмите на Facebook. По този начин се образуват голям брой изкуствени големи скокове в пропагандната активност. Тези скокове най-често не са обвързани с конкретни събития.

По този начин се осъществява намеса в медийната среда през изкуствено генерирани механизми и ръстове на съдържанието, което създава алтернативна реалност без връзка с историческото време и събитията в България. Задача на Машината от сайтове-гъби е да създаде впечатлението, че дава информация непосредствено от мястото на събитието – от фронта в Украйна. Това става не чрез собствени кореспонденти, а чрез ударни заглавия и приложени видеа, заети най-често от Телеграм каналите на руските военни кореспонденти. Гледайки само заглавията на тези статии във Фейсбук или дори отваряйки ги да ги прочете, читателят остава с впечатлението, че Русия печели войната почти във всяка точка на фронта, а украинците са слаби и смазани или отмъстително извършват зверства, за които получават „възмездие“.

Бюлетинът "Руската пропаганда в България онлайн"

През 2023 г. на всяко тримесечие екипът от изследователи публикува Бюлетин "Руската пропаганда в България онлайн". В него се отразяват резултатите от изследване на активността, наративите и говорителите на руската пропаганда у нас с помощта на автоматизирана система за медиен мониторинг. Какво установяват:

януари-март 2023

От всички 65 437 статии онлайн за първото тримесечие на 2023 г., идентифицирани по ключови думи около 60 000 статии са препечатки, разпространявани от Машината.

Информационна агенция "Блиц" очевидно е субстанциално свързана с Машината. При проверка на 5 пикови дни за първото тримесечие на 2023 г. всички 23 статии, рециклирани от сайтовете гъби, са препечатани и от "Блиц" – съдържанието на публикациите е идентично, а източник не е посочен (нито в "Блиц", нито при сайтовете-гъби). Прави впечатление, че в 14 от изследваните 23 случая "Блиц" първи публикуват съответния материал, а 5-10 минути след това започват да го качват и сайтовете гъби. Така за около 2 часа материалът бива рециклиран средно около 400 пъти. В 9 от 23-те случая обаче първо сайтовете гъби въртят публикацията, а "Блиц" я препечатва в малките часове през нощта на следващия календарен ден. Понякога във веригата на рециклиране на руска пропаганда се намесват и други неанонимни или полуанонимни медии. Често "Блиц" препечатва от тях, а след това съответната статия бива пусната в машината от сайтове гъби.

април - юни 2023

От общо 105 741 статии, идентифицирани по ключови думи за второто тримесечие, 84% (88 907) са препечатки от Машината от сайтове гъби. Машината създава средно 977 пропагандни статии на ден, докато всички останали сайтове и блогове на български, включително други ("независими" от тази Машина) мощни ботове агрегатори, успяват да дисеминират средно на ден едва 185 публикации, съдържащи ключовите думи. Изследването показва, че основен източник на съдържание за Машината от сайтове гъби е "Блиц". Препечатани от "Блиц" са 58 от общо 69 статии от извадката от пиковите дни на пропагандата (84%). В повечето случаи първо "Блиц" публикува статиите, а след това ги завърта Машината, макар да има и няколко от тези случаи, в които става обратното – "Блиц" препечатва от Машината.

юли-септември 2023

93 792 публикации онлайн са идентифицирани по ключови думи като пропагандни. Това означава, че средно по 1020 публикации дневно възпроизвеждат ключовите фрази на руската пропаганда. При изолиране на сайтовете гъби остават само 16 299 публикации, т.е. Машината от сайтове гъби формира около 83% от общата пропагандна активност.

октомври-декември 2023

Количествените измервания и анализът на съдържанието показват, че през последното тримесечие на 2023 година Машината се прочиства от пропагандно съдържание. "Блиц" и гравитиращите около него сайтове гъби все по-често дават думата на Делян Пеевски и все по-рядко на проруски говорители.

Изследователите тестват как протича публичното цитиране на името на Пеевски в българските медии онлайн през 2023 г. Откриват 240 829 статии, които съдържат името му като основното натрупване на статии, цитиращи Пеевски идва от Машината – 169 987 публикации в сайтовете гъби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов
Димитър Бербатов се включи в кампанията в подкрепа на българските капитани Любомир Чанев и Данаил Веселинов
Европейският парламент осъди убийството на Алексей Навални
Европейският парламент осъди убийството на Алексей Навални