НОВИНИ

Калина Бояджиева ще пропусне олимпийската квалификация по олимпийско таекуондо заради контузия

Президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев сподели, че за олимпийската квалификация България ще разчита на четирима състезатели

Калина Бояджиева
bnt avatar logo
от БНТ
16:33, 01.03.2024
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейската шампионка по олимпийско таекуондо Калина Бояджиева ще пропусне квалификацията за Олимпиадата в Париж това лято. Над 500 атлети ще спорят от 9 до 11 март в битка за квотите за участие в най-големия спортен форум. Домакин на квалификационния турнир ще бъде залата в Елин Пелин.

Състезателката на клуб Херея ще пропусне огромната възможност за спечели виза за Игрите във френската столица, след като скъса кръстна връзка на коляното по време на турнира в Австрия и сега й предстои операция, съобщи за БНР президентът на БФ Таекуондо Слави Бинев.

"Калина е изключително бойно момиче. Сигурен съм, че съдбата ще я закриля. Знам, че ще се възстанови изключително бързо. За нея беше взета тази квалификация. Човешкото тяло има лимити. Аз бях против тя да участва на Световното първенство по кикбокс. Там се представи изключително успешно, но това й отне възможността да отиде на Олимпиада", добави той.

Възможността да спечели квота за олимпийските игри през това лято ще пропусне и Денис Димитров. Световният вицешампион за младежи не успя да свали килограми и да слезе от неолимпийската категория 63 килограма в олимпийската 58 килограма.

"При Денис малко след като затвориха възможността да се пререгистрират точки от една категория в друга, той осъзна, че няма да може да свали нужните килограми. Аз съм твърдо против това сваляне на килограми, защото то може да бъде опасно", коментира още Бинев.

За олимпийската квалификация България ще разчита на четирима състезатели. В категория 58 килограма при мъжете ще играе Християн Георгиев, а в категория 68 килограма Митко Джорджев. При жените в категория 49 килограма ще разчитаме на Александра Георгиева, а на 57 кг ще се състезава Мартина Атанасова, която също слиза от по-горна категория.

Само седмица преди олимпийските квалификации, София ще събере най-добрите таекуондисти от цял свят. От утре до 4 март в столичната зала "Асикс Арена" ще се проведе второто издание на силния международен турнир "България оупън" G1 2024. Над 1700 състезатели от близо 30 държави ще мерят сили в дисциплините спаринг и пумсе. Надпреварата е за кадети, юноши и девойки, мъже и жени. Официалното откриване е на 2 март от 13:00 часа, а срещите започват всеки ден в 9:00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щафетата на България за юноши завърши на 12-о място на световното първенство по биатлон
Щафетата на България за юноши завърши на 12-о място на световното първенство по биатлон
Изкарват АМ "Струма" изцяло извън Кресненското дефиле (КАРТА)
Изкарват АМ "Струма" изцяло извън Кресненското дефиле (КАРТА)