НОВИНИ

Камала Харис - история за феминизъм, средна класа и стъклен похлупак

На 59 години тя е постигнала много, но се е устремила към най-високия пост. Задава ли се първата жена президент и коя всъщност е тя?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
09:46, 14.10.2024
Чете се за: 16:22 мин.
САЩ
чакаа сащ четвърто ***камала харис история феминизъм средна класа стъклен похлупак
Снимка:
Слушай новината

"Аз съм една от вас. Аз съм от средната класа" - често можете да чуете Камала Харис да казва това за себе си. "Знам коя съм, приемам го и съм щастлива от своя произход" - друга нейна прочута фраза. Смее се силно, аргументира се до съвършенство, изградила си е образа на жена воин. Гордее се със смесения си произход, но казва простичко "аз съм американка". Яростен привърженик на идеята за girl power - не феминизъм, а дълбоката и непоколебима вяра, че жените могат всичко. Трябва само да протегнат ръка.

"Може и да съм първата жена на този пост, но няма да бъда последната!"

Думите, с които започва речта си, след като полага клетва като вицепрезидент. Да "чупи стъкления похлупак" изглежда почти като олимпийска дисциплина за Камала Харис.

Но преди да разберем дали ще заеме най-високия пост в САЩ - коя всъщност е кандидатката на Демократическата партия?

Ранните години

Родена и израснала в Оукланд, Калифорния. Дете на имигранти - баща ѝ Доналд е от ямайски произход, професор по икономика в Станфорд, а майка ѝ Шаямала е учен, родена в Индия. Още от дете Камала се сблъсква със сегрегацията - учи в края на града, вози се в автобуси за чернокожи, от малка ходи по митинги за правата на чернокожите. Родителите ѝ се развеждат, когато е на 5 и майка ѝ сама отглежда Камала и сестра ѝ. Момичетата често ходели да помагат в лабораторията на майка си. От нея се научават и на това, че жените могат да постигнат всичко, стига да се борят достатъчно силно за него. От детските ѝ години идва и мотото, под което минава кампанията ѝ за президентската номинация на демократите - "Операция кокосова палма".

"Майка ми често казваше "Не се дръжте сякаш току-що сте паднали от кокосова палма. Вие живеете в контекста на всичко, което сте и всичко, което се е случило преди вас".

Покоряване на върхове и множеството "първи пъти"

Години по-късно нейни състуденти от университета Хауърд - историческо висше учебно заведение за чернокожи, ще разказват, че още тогава Камала е показала, че трудно някой може да я надговори. Нещо, което светът видя и по време на дебата ѝ срещу Доналд Тръмп.

Камала вече е свикнала да е първа във всичко - целенасочено се изкачва по йерархичната стълба на правосъдието и става първата жена и първият чернокож главен прокурор на Калифорния, а преди това е и окръжен прокурор на Сан Франциско. Тя е и първата жена от азиатски произход в Сената, първата чернокожа и първата жена вицепрезидент.

Да преследваш престъпници

Харис се гордее с богатия си юридически опит, макар опонентите ѝ да определят работата ѝ като прокурор ту като "прекалено либерална", ту като "прекомерно строга". Самата тя нарича себе си "прогресивна". Изправени срещу нея в съдебната зала, стотици престъпници, включително такива с дребни провинения като кражби, са получавали сериозни присъди. Води дела срещу трафиканти и извършители на сексуални престъпления.

"Аз съм прокурор, а той - осъден престъпник" - линията, която неизменно присъства в речите на Камала Харис след кандидатирането ѝ за Белия дом.

"Познавам такива като Тръмп", често казва бившата прокурорка.

Унищожителните изслушвания в Сената

Като сенатор си печели славата на добър оратор и човек с ярко изразени позиции. Знаково остава изслушването на номинирания от Доналд Тръмп за съдия във Върховния съд Брет Кавана - привърженик на идеята за затягане на контрола върху абортите. След продължителен разпит Харис успява с един въпрос да накара не по-малко опитния юрист да запелтечи. А именно: "Сещате ли се за поне един закон, който описва какъвто и да е контрол върху здравето и тялото на мъжа?"

Дългият път към Белия дом

През 2019 г. влиза в надпреварата за президентската номинация на демократите, но бързо се отказва, след като рейтингите показват, че шансовете ѝ са на практика нулеви. Скоро след това получава обаждане - Джо Байдън ѝ предлага да стане неговия кандидат за вицепрезидент за вота през 2020 година.

Когато близо седмица след изборния ден и последният глас беше преброен и стана ясно, че Джо Байдън печели срещу Доналд Тръмп, Харис за първи път привлече погледите със своята (вече добре позната) емоционална страна. Едно телефонно обаждане между двамата остана емблематично за мандата на двойката Байдън - Харис:

"Успяхме, Джо! Ти ще бъдеш следващият президент на Съединените щати!"

Дъг Емхов, една среща на сляпо и "Мамала"

С назначаването на Камала Харис за вицепрезидент, Съединените щати за първи път имат своя "първи господин". Дъг Емхов - адвокат от еврейски произход. Емхов има предишен брак и две деца - Кол и Ела. Камала и Дъг се запознават на "сляпа среща" - техни приятели вярват, че двамата са родени един за друг. Женят се, когато тя е на 48 години. Казва, че ненавижда думата "доведена", а Кол и Ема започват да я наричат "Мамала". Преди време в интервю за женско списание Харис казва, че времето за семейството е в неделя вечер - тогава всички се събират у дома, тя готви, Ела приготвя десерта, Кол сервира, а Дъг избира музиката, която да слушат.

Важна част от живота (и кампанията) на Харис са сестра ѝ Мая, племенницата ѝ Мийна и нейните две дъщерички. Именно двете момичета стоят в основата на един от най-симпатичните моменти по време на кампанията - от сцената на Конвенцията на Демократическата партия, децата преподадоха на света урок - как точно се произнася името на тяхната прочута леля:

От непопулярен вицепрезидент до фаворит за Белия дом - история, почти като на Пепеляшка

Малцина са американците, които могат да кажат какво точно върши вицепрезидентът. През изминалите четири години Камала Харис някак все оставаше в сянката на президента Джо Байдън. Не привличаше вниманието, нямаше и висок рейтинг. Никой не изключваше някой ден да бъде издигната за кандидат-президент, но вероятно малцина са очаквали, че това ще стане така внезапно и то в разгара на кампанията.

Денят, в който всичко се промени

Прекалено възрастен, с прекалено разклатено здраве, неубедителен, най-вече по време на дебата си срещу Доналд Тръмп - Джо Байдън изглеждаше като сигурния губещ в тези президентски избори. Изглеждаше и непреклонен - въпреки призивите на ключови фигури да се оттегли от надпреварата за Белия дом. До 21 юли. С публикация в социалните мрежи американският президент обяви, че се отказва от битката за втори мандат. Половин час по-късно заяви категоричната си подкрепа на негово място да бъде издигната Камала Харис.

Тишина... а след нея истинска експлозия

Така можем да опишем това, което последва. Харис мълча в продължение на няколко часа. Мълчаха и знакови за демократите фигури - семействата Обама, Клинтън, Нанси Пелоси. А след това Камала написа "За мен е чест". Заваля и подкрепата. А други кандидати за номинацията нямаше.

Само 4 месеца преди изборите - с толкова разполагат Харис и екипът ѝ, за да направят всичко по силите си да спечелят срещу Доналд Тръмп. Да, тя има вече отъпкана пътека от Байдън, получи и даренията от неговите донори. Но какво още беше необходимо?

Ребрандирането

Камала е готина, Камала е "brat". Високата оценка, която вече кандидатката за президент получи от британската поп-звезда Чарли XCX.

Макар на английски brat да означава разглезен, това лято да си "brat", означава да не се интересуваш кой и какво мисли за теб. Да правиш точно това, което си поискаш. Да се смееш високо, да говориш шумно, да танцуваш така, сякаш никой не те гледа, а защо не и - да повярваш, че чернокожата жена може да бъде предпочетена за президент пред белия милиардер.

Така, само с един пост в Екс, Чарли XCX ребрандира Камала Харис като "готина". Тя вече не е неподходящо облечена, ако сложи кецове и смехът ѝ не е смущаващ. За поколението Z тя е кандидатЪТ. Тя е една от тях.

И ако това не беше достатъчно, Камала получи подкрепата на друга "кралица" - Бионсе ѝ разреши да използва песента ѝ Freedom за кампанията.

Именно "свобода" е думата, която беляза кандидатурата на Камала Харис - свободата да работиш, свободата да живееш в страна, в която масовите убийства с огнестрелни оръжия не са ежедневие, свободата да имаш достъп до здравеопазване, свободата да решаваш дали искаш или не да направиш аборт.

Шеметната кампания

Кратка, но доста ефективна се оказа кампания 2.0 на демократите. Камала Харис успя за кратки срокове да събере рекордни суми от дарения. Спечели си подкрепата на ключови знаменитости. Излезе като победител от първия и оказа се - единствен дебат срещу Доналд Тръмп.

Проучванията ѝ дават лека преднина пред милиардера, но в последните седмици преди вота на 5 ноември нищо не е окончателно.

Камала Харис и визията ѝ по ключови въпроси

Икономика

Ако бъде избрана, Камала Харис обещава още в първия си ден на власт да намали данъците за храна и настаняване за семействата от средната класа. Обещава и таван на цените на ключови хранителни продукти, както и подкрепа за онези, които за първи път си купуват жилище.

Аборти

Темата за правото на аборт - категорично в топ 3 на приоритетите на Харис още преди да стане част от екипа на Джо Байдън. Правото на всяка жена, във всеки щат, сама да решава дали да направи аборт и сама да определя какви репродуктивни права да има, е както нейна лична кауза, така и един от стълбовете на предизборната ѝ кампания.

Имиграция

Като вицепрезидент отговаряше за това да бъде преборена не нелегалната миграция, а причините за нея. Фокусът - съвместна работа с държавите на юг, включително инвестиции, с цел намаляване на миграционния поток. В края на миналата година беше отчетен рекорден брой нелегални мигранти от Мексико, но през изминалите 10 месеца се забелязва тенденция надолу. Обвинявана (често от Доналд Тръмп), че не просто не се е справила с темата миграция, но и че не проявява никакъв интерес към нея, Камала Харис значително втвърди тона си от началото на кампанията си, като не пропуска и да припомни, че по време на работата си като прокурор в Калифорния, е имала стотици дела срещу трафиканти на хора.

Данъци

Смята, че трябва да бъдат вдигнати данъците на големите бизнеси и на онези американци, които изкарват над 400 000 долара годишно.

Предвижда данъчни облекчения за семействата с деца.

Външна политика

Като вицепрезидент Камала Харис посещава 21 държави и се среща със 150 световни лидери.

Категорично "за" продължаването на помощта за Украйна, по думите ѝ: "до тогава, до когато това е нужно".

Настоява за прекратяване на огъня в Газа и е привърженик на идеята, че единственият изход от дългогодишния конфликт между израелци и палестинци, е решението за две държави.

Нарича надпреварата между Съединените щати и Китай в сферите на икономиката и външната политика "най-голямото състезание на 21-ви век" и обещава САЩ да бъдат победителите.

Търговия

Против идеята на Тръмп за мита върху вносните стоки - аргументът ѝ: това би коствало на всяко едно семейство от работническата класа по 4000 долара годишно.

Климат

Като вицепрезидент помага да бъде прокаран законопроект, който осигурява милиарди долари финансиране за възобновяема енергия и кредити за покупка на електрически автомобили.

Промени позицията си и вече не е срещу фракинга, макар еколози да са твърдо против този метод за добив на природен газ.

Здравеопазване

В рамките на мандата ѝ администрацията на Джо Байдън намали цените на лекарствата с рецепта и въведе таван от 35 долара за инсулина. Смята се, че планира да продължи политиките на Байдън в сектора.

Борба с престъпността

Макар да не навлиза в конкретика за това как и какво би направила, ако стане президент, Камала Харис често припомня, че тя е прокурор, а Доналд Тръмп - осъден престъпник.

Контрол върху оръжията

Както тя, така и кандидатът ѝ за вицепрезидент Тим Уолц притежават огнестрелни оръжия. Двамата обаче са категорично за затягането на контрола върху достъпа до оръжия. Предлагат по-задълбочени проверки на всеки, който иска да си извади разрешително, както и евентуална забрана на оръжията за нападения. Ход, който би могъл да бъде направен единствено с подкрепата на Конгреса.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Внушителна сонда на НАСА ще изследва има ли живот на юпитерската луна Европа
Внушителна сонда на НАСА ще изследва има ли живот на юпитерската луна Европа
Внимание: Опасни маски за деца на пазара дни преди Хелоуин
Внимание: Опасни маски за деца на пазара дни преди Хелоуин