НОВИНИ

ПЪТЕВОДИТЕЛ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ: От октомврийската изненада до народните гласове и временните бюлетини

Какво се крие зад термините, съпътстващи президентския вот в САЩ?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
10:24, 22.10.2024
Чете се за: 06:47 мин.
По света
октомврийската изненада народните гласове временните бюлетини
Снимка:
Слушай новината

До президентските избори в САЩ остават броени дни, а експертите още очакват т.нар. "октомврийска изненада". С наближаването на деня за гласуване фокусът на вниманието е и върху народния вот и гласовете на избирателната колегия. Но какво означават тези термини - републиканци, демократи, октомврийска изненада, народен вот, колебаещи се щати и т.н.?

Ето какво е значението на ключовите термини, свързани с президентските избори в САЩ:

Октомврийска изненада

Експертите в социологическите проучвания не престават да са нащрек за история, която може да преобърне рязко настроенията в надпреварата за президентския пост в Белия дом през 2024 г. Малко преди изборите на 5 ноември те "очакват неочакваното", което може значително да промени изхода от кампаниите през последните няколко седмици. Именно това се нарича "октомврийска изненада". Тя може да представлява всичко - скандално разкритие за кандидат, избухване на война или икономически сътресения. Но защо "октомври"? Защото президентските избори в САЩ винаги се провеждат във вторник, след първия понеделник на ноември.

Подадена бюлетина

Бюлетина, депозирана от избирател в избирателната урна, пощенска кутия, кутия или подадена по електронен път за преброяване.

Зачетена бюлетина

Пусната бюлетина, която е била успешно приета и първоначално обработена.

Предсрочно гласуване

Гласуване преди изборния ден (5 ноември), когато избирателят попълва бюлетината лично в избирателна служба или друго определено избирателно място преди изборния ден. Предсрочното гласуване може да включва и гласуване с бюлетина, изпратена по пощата или неприсъствено преди изборния ден.

Колебаещи се щати

Колебаещите се щати са тези, които всеки от кандидатите може потенциално да спечели и където двамата кандидати за президентския пост са изправени пред остра конкуренция. Сред петдесетте щата на САЩ има седем колебаещи се (или променливи) щати: Аризона, Джорджия, Мичиган, Пенсилвания, Уисконсин, Невада и Минесота. Нов в тази група от "суинг" щати е Северна Каролина.

Народен вот

Този вот се отнася до кандидата, който получава най-голям общ брой гласове от американските граждани, които са гласували. Но не народният вот, а Избирателната колегия решава кой ще бъде следващия президент на САЩ.

Избирателна колегия

Всеки американски щат получава толкова избиратели, колкото членове има в Конгреса (Камарата и Сената). Избирателната колегия на САЩ се състои от електори, назначени от всеки щат, които формално избират президента и вицепрезидента. От 1964 г. има по 538 електори във всеки президентски избори. Броят електори е равен на общия брой гласуващи членове на Конгреса на САЩ (съставен от 435 представители и 100 сенатори) плюс трима електори от окръг Колумбия.

Изборна мярка

Изборна мярка е закон, въпрос или тема, поставена на щатско или общинско гласуване в САЩ. Освен избора между листата на демократите (Камала Харис и Тим Уолц) и републиканците (Доналд Тръмп и Джей Д. Ванс), бюлетините в САЩ могат също да включват мерки за гласуване: закони в цялата страна, проблеми или въпроси.

Червен щат, син щат

Вече е традиция щатите, които обикновено отдават предпочитания на републиканците, да се наричат ​​"червени", а на демократите - "сини". Променлив щат е този, който се "люшка" между републиканци и демократи при различните президентски избори.

Временни бюлетини

Временната бюлетина е бюлетина, която е маркирана, но не се брои в момента на подаване. Издава се на гласоподавател, който не може да предостави на избирателите документ, както се изисква от федералния закон. Временната бюлетина позволява на дадено лице да гласува, но това означава, че гласът му се поставя в отделен "секретен плик", а не в избирателната урна.

Щатите от слънчевия пояс

Слънчевият пояс включва 15 щата, простиращи се на югоизток и югозапад. Тези щати имат по-слънчев или по-мек климат от северните щати.

Библейски пояс

Библейският пояс на САЩ е културно описание на област от страната, където християнството и религиозните традиции играят голяма роля в ежедневието. Включва щатите Мисисипи, Алабама, Луизиана, Арканзас, Южна Каролина, Тенеси, Северна Каролина, Джорджия и Оклахома. Град Тълса в Оклахома е известен като "катарамата" на библейския колан.

ЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ В ПЪТЕВОДИТЕЛ НА АМЕРИКАНСКИТЕ ИЗБОРИ:

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След година отсъствие: Неймар обратно в игра за Ал-Хилал
След година отсъствие: Неймар обратно в игра за Ал-Хилал
Ограничение на летище: Прегръдките са разрешени само за 3 минути
Ограничение на летище: Прегръдките са разрешени само за 3 минути