НОВИНИ

"Октомврийска изненада": Всеки глас на всяка цена в битката за Белия дом

Кой ще бъде новият стопанин?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:21, 06.10.2024
Чете се за: 06:05 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Точно месец остава до президентските избори в Съединените щати - на 5 ноември американците трябва да решат кой да бъде новият стопанин на Белия дом - Камала Харис или Доналд Тръмп, а очакванията са в рамките на следващите 31 дни битката да бъде за всеки глас. Какво сочат проучванията?

Разликата между двамата е минимална - според последните допитвания, 46% от американците биха подкрепили Доналд Тръмп, а 48% - Камала Харис. И докато вицепрезидентката съчетава кампанията с ангажиментите си към администрацията на Байдън, то милиардерът избра да се върне на знаково място - Бътлър, щата Пенсилвания, където през юли срещу него беше извършено покушение.

На фона на бурни възгласи и с високо вдигнат юмрук - Доналд Тръмп се върна там, където преди 3 месеца срещу него бяха изстреляни няколко куршума. И се престори, че продължава речта си от деня на покушението.

Митинг на републиканеца в Бътлър, Пенсилвания. Изглежда почти като предходния, но след най-сериозния пропуск в работата на Сикрет сървис, сега Тръмп е скрит зад защитна преграда. Камерите не спират да показват снайперистите, които охраняват събитието.

"Преди точно 12 седмици, на същото това място, един хладнокръвен убиец се опита да ме накара да замлъкна завинаги. Да унищожи най-великото движение в историята на страната ни - Да направим Америка велика отново! В продължение на 15 мъчителни секунди - докато ехтяха изстрели, времето просто спря. Това чудовище отприщи злото, но с Божията помощ, планът му се провали", заяви Доналд Тръмп, кандидат-президент на Републиканската партия.

Точно в 18:11 минути призова за минута мълчание в памет на убития на предишния митинг пожарникар. Малко след това на сцената към него се присъедини най-прочутият му привърженик.

"Името му е Илън Мъск. Създал е толкова много неща. Къде си? Ела тук, Илън. Създателят на първия от поколения голям американски автомобилен производител. И човекът, чиято космическа компания е единствената причина днес да изпращаме американски астронавти в Космоса".

Взаимната симпатия между Тръмп и Мъск е известна отдавна. За първи път обаче двамата застават рамо до рамо на една сцена.

"Разбираш колко силен е характерът на човек, когато премине през огън. От една страна имаш президент, който дори не може да се качи по стълбите и друг, който вдига победоносно юмрук секунди, след като са стреляли по него. Борете се! Борете се и гласувайте!", заяви Илън Мъск, изпълнителен директор на "Тесла", "Спейс Екс" и X.

В същия ден и на фона на критиките на Тръмп, че властите не са помогнали достатъчно на пострадалите от урагана "Хелън", Камала Харис посети Северна Каролина и помогна на доброволци, които подготвяха продукти от първа необходимост за бедстващите. "Хелън" отне живота на най-малко 200 души и е най-смъртоносната буря в страната след урагана "Катрина".

"През целия си живот и през цялата си кариера, съм се убедила в едно - най-щедри са онези хора, които притежават най-малко. И точно те са готови да положат най-голяма грижа за другия. Благодаря ви за това, което правите на терен", заяви Камала Харис, вицепрезидент и кандидат-президент на демократическата партия.

Месец преди вота, залогът на тези избори е по-висок от всякога. Страната е разделена на две и нито една от двете половини не вярва на другата, смята политологът Дарел Уест.

"Темата, която носи много дивиденти на Републиканците, е миграцията. Хората се страхуват от мигранти, от тези, които ще дойдат нелегално в страната, ще им отнемат работата и ще точат социални помощи. Тръмп печели много от този страх. А пък въпросът за правото на аборт е големият плюс на Демократите. Те вярват, че това право не може да бъде отнето и истината е, че мнозинството от американците са на същото мнение и съответно - на страната на Камала Харис", анализира Дарел Уест, политолог.

В тези избори нищо няма да се знае до последния момент. Още от 50-те години в американската политика се появява терминът "Октомврийска изненада" - криза, която може изцяло да преобърне изхода от вота. И ако някога за Никсън войната във Виетнам се оказва ключова за оставането му на поста, а по-късно Рейгън печели на фона на криза с американски заложници в Иран, то сега Тръмп и Харис са отправили поглед към Белия дом във време на две войни. И всяка тяхна реплика за тези конфликти, може да се окаже това, което да наклоните везните в една или друга посока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двоен агент под прикритие - какво е да си внедрен в терористична организация?
Двоен агент под прикритие - какво е да си внедрен в терористична организация?
"Нима оръжията са по-ценни от живота ни?": Конфликтът между Израел и Хамас една година по-късно
"Нима оръжията са по-ценни от живота ни?": Конфликтът между Израел и Хамас една година по-късно