НОВИНИ

Два пътя към Белия дом - Ръждивият или Слънчевият пояс

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
15:24, 16.10.2024
Чете се за: 09:47 мин.
По света
чакааа два пътя белия дом ръждивият слънчевият пояс
Снимка:
Слушай новината

Оспорвана битка на два фронта в САЩ - Ръждив пояс и слънчев пояс. Два маршрута към Белия дом, но само единият не е достатъчен. Три щата от Ръждивия и четири от Слънчевия пояс ще определят новия американски президент. Аризона, Джорджия, Мичиган, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин държат ключа за Белия дом.

Ръждивият пояс

Историческото индустриално сърце на САЩ, обедняло в резултат на деиндустриализацията. Традиционно щатите от Ръждивия пояс клонят към републиканците, но там е и "синята стена".

Обхватът на този обширен район се определя не толкова от естествените граници на отделните щати, колкото от сходния им икономически облик. Смята се, че включва голяма част от Средния запад - Индиана, Илинойс, Мичиган, Мисури, Охайо и Уисконсин, заедно с Пенсилвания, Западна Вирджиния и части от Ню Йорк. Някои карти разширяват зоната на изток, добавяйки градовете със съсредоточено текстилно производство в Масачузетс, на запад - до Източна Айова, и на юг - до въглищните полета на Кентъки.

Просперитетът на Ръждивия пояс се дължи на изобилието от природни ресурси, включително запаси от въглища и желязна руда, както и реки и езера. От 50-те до 80-те години на миналия век преживява драматичен икономически упадък, който води до значителна безработица, бедност и загуба на население. Сред причините за този обрат е чуждестранната конкуренция, увеличените разходи за труд, неуспеха да се модернизира оборудването и инфраструктурата и технологичния напредък, който постепенно заменя работниците.

В тези щати живее по-възрастно население, основно бели гласоподаватели без висше образование, предимно работници, ангажирани както с квалифициран, така и с неквалифициран труд.

Президентът Джо Байдън наля милиарди долари по време на мандата си, за да даде тласък на икономиката в този регион, но тя все така буксува и хората там се сблъскват с високи разходи за живот и сериозна инфлация.

Голямата битка в Ръждивия пояс е за Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин - "синята стена", която е бастион на демократите. Доналд Тръмп успя да я пробие на изборите през 2016 г., но я загуби четири години по-късно.

Неслучайно двамата основни кандидати за президент - Доналд Тръмп от Републиканската партия и Камала Харис от Демократическата партия, избраха за свои партньори в листите политици от този регион.

Подгласникът на Тръмп - Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, е представян като олицетворение на Америка от малките населени места, Америка на белите хора, забравена от правителството във Вашингтон. С избора си Тръмп се надява да привлече избиратели от работническата класа.

Родената в Калифорния Камала Харис, която републиканците наричат "либерал от Сан Франциско", заложи на Тим Уолц, губернатор на Минесота, за когото се предполага, че трябва да придаде по-близък до проблемите на работническата класа облик на демократическата кандидатпрезидентска двойка.

Ръждивият пояс беше на фокус заради ключови мероприятия от кампанията и в двата лагера, но също и заради опита за покушение срещу Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Пенсилвания през юли.

В Пенсилвания се проведе единственият телевизионен дебат между Тръмп и Харис. Националният конгрес на Републиканската партия, на който Тръмп беше официално утвърден за кандидат, се състоя в Милуоки - най-големия град в Уисконсин. В Милуоки се проведе и първият предизборен митинг на Камала Харис.

Пенсилвания беше важен щат на предходните избори, спечелени от Джо Байдън. Електоралната му тежест е много голяма заради 20-те гласа в Избирателната колегия. Мичиган може да се окаже неприятна изненада за демократите на тези избори заради определяната като произраелска политика на президентската администрация и големия брой граждани от арабски произход и широката подкрепа за палестинската кауза в щата.

И още един не толкова видим, но мощен фактор - за кого ще дадат подкрепата си профсъюзите, които традиционно са много силни в Средния запад. Те подкрепиха демократа Байдън през 2020 г., но проучвания показват, че републиканеца Тръмп сега е по-одобряван от тях.

Слънчевият пояс

Обхваща 15 южни щати - от Вирджиния и Флорида на югоизток през Невада на югозапад до Калифорния на юг.

Между 70-те и 90-те години населението на Слънчевия пояс съществено се увеличава поради масова вътрешна миграция и високата раждаемост. Паралелно расте и производителността. Развитието на транспорта и комуникациите, както и благоприятният климат правят този географски район на САЩ особено привлекателен. Бизнес бумът и гъвкавите възможности за пенсиониране пълнят градовете. Като цяло се характеризира с по-млад електорат, големи испаноговорящи общности, много афроамериканци, но също и все повече азиатско-американско население. Това прави Слънчевия пояс много по-етнически разнообразен в сравнение с Ръждивия пояс.

Увеличаващото се градско население в Слънчевия пояс води до повече използване на енергия, замърсяване и задръствания и унищожаване на местообитания в дивата природа. Проблем има и с достъпността на жилищата.

Доналд Тръмп направи пробив сред чернокожите и латиноамериканците, които традиционно гласуват за демократите, особено мъжете под 50 години. Харесван е от испаноговорящите, които са представители на работническата класа.

Настоящият президент Джо Байдън напоследък не успяваше да мотивира младите и цветнокожите избиратели в Слънчевия пояс, но след като Камала Харис го замени като кандидат на Демократическата партия настроенията се промениха и тя върна част от загубените позиции. Включването в надпреварата на първата цветнокожа жена и първата жена с южноазиатско потекло, номинирана за кандидат президент на една от двете основни партии в САЩ, се възприе по-скоро добре в разнообразния и шарен Слънчев пояс.

Щатите Джорджия, Аризона, Невада и Северна Каролина могат да наклонят везните в едната или другата посока. Аризона традиционно е републиканска с две изключения - 1996 г., когато печели Бил Клинтън и 2020 г., когато щатът даде подкрепата си за Байдън. Поради разположението си на границата с Мексико основният дебат там е за имиграцията.

Невада, на северозападната граница с Аризона, също се очаква да бъде ключов щат във вота през ноември. Щат, който все още не е възстановил от икономическите последици след пандемията. Доналд Тръмп се надява за него да гласуват испаноезичните граждани, които са около 30% от населението. Но основната битка ще е за избирателите без политическа принадлежност, а те са една трета от електората.

Джорджия беше една от големите изненади през 2020 г. След като неизменно беше на страната на републиканците, преди четири години Джо Байдън спечели там с по-малко от 12 000 гласа - успех, обяснен с подкрепата на афроамериканците, които са над 30%.

Северна Каролина може да се окаже последният ключов щат, където независимите избиратели – непринадлежащи към нито една от двете партии, представляват близо 37% от електората. Само веднъж през последните 44 години този щат е отивал при демократите - при Барак Обама през 2008 г.

Целта на двамата основни кандидати Камала Харис и Доналд Тръмп е да успеят да получат подкрепата на щати както от Ръждивия, така и от Слънчевия пояс, за да достигнат заветните 270 електорални гласа - прагът, който ще им осигури президентския пост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пьотр Нестеров е на четвъртфинал на сингъл на тенис турнира в Санта Маргерита ди Пула
Пьотр Нестеров е на четвъртфинал на сингъл на тенис турнира в Санта Маргерита ди Пула