НОВИНИ

Кой е Тим Уолц - кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:02, 15.10.2024
Чете се за: 05:47 мин.
САЩ
чакаа сащ пето *** тим уолц
Снимка:
Слушай новината

60-годишният кандидат за вицепрезидент на Демократическата партия Тим Уолц е бивш член на Конгреса, спечелил избори в републикански ориентиран район, преди да стане губернатор.

Политиката на губернатора Уолц

Уолц, губернатор на Минесота, използва репутацията си на "обикновен човек", за да се опита да привлече избирателите, включително някои независими, които гледат на Камала Харис, бивш сенатор от Калифорния, като на либерален кандидат. Като губернатор Уолц прокарва прогресивна програма, включваща безплатна храна в училище, намаляване на данъците за средната класа и увеличен платен отпуск за работниците в Минесота, но и легализация на марихуаната и право на имигрантите без документи да получат шофьорска книжка. Част от тези политики са определяни като твърде либерални от критиците на Уолц.

Годините в Конгреса

По време на мандата си в Камарата на представителите на САЩ от 2007 г. до 2019 г. външнополитическите позиции на Уолц демонстрират предпазливите му инстинкти на здрав разум, в унисон с лагера на реалистите в партията. По време на кампанията си за Конгреса през 2006 г. той се противопоставя на войната в Ирак. През 2016 г. подкрепя дипломацията в Сирия, през 2015 г. подкрепи ядреното споразумение с Иран и последователно се застъпва за реформа на военните сили. Уолц си спечели репутацията на центристки демократ, който е готов да се противопостави на партийната линия, особено по военните въпроси и ветераните.

Политикът беше изведен на националната политическа сцена, когато беше избран от Камала Харис за неин кандидат за вицепрезидент за президентските избори през 2024 година.

"Обикновен човек"

Уолц има произход, който резонира с много американци.

Той би могъл да се хареса на независимите и консервативните избиратели с това, че е роден в малък град в среднозападния щат Небраска. Минесота пък е родният щат на съпругата му Гуен. Двамата имат 17-годишен син и 23-годишна дъщеря, зачената с помощта на терапия за безплодие.

Преди да влезе в политиката Уолц е бил учител по география и футболен треньор и е ветеран от Националната гвардия на армията на САЩ. Неговите лични хобита като ловец и собственик на оръжие завършват комбинацията от традиционни американски ценности, които Демократическата партия избра да подчертае, откакто беше номиниран. Лидерството на Уолц беше в светлината на прожекторите по време на гражданските вълнения, последвали смъртта на Джордж Флойд през 2020 г. Тогава губернаторът призова за прекратяване на бурните протести, като същевременно се застъпи за бързо и справедливо правосъдие за полицейските служители, замесени в смъртта на афроамериканеца.

Посланията на Уолц

Уолц говори разбираемо и семпло, а посланията му лесно стигат до избирателите.

Той смята, че републиканците са унищожили американската провинция и са основни отговорници за поляризацията в американското общество. Уолц казва, че за него водещ приоритет е хората отново да се обединят около споделени ценности като качествено обществено образование и достъпно здравеопазване.

Самият Уолц е убеден защитник на правото на аборт - тема, която Камала Харис постави като основен акцент както на мандата си като вицепрезидент, така и на настоящата кампания.

Избирайки бял мъж от Средния Запад, Харис балансира листата на Демократическата партия по същия начин, по който го направи Джо Байдън, избирайки нея през 2020 година.

На първото си официално събитие като кандидат за вицепрезидент Тим Уолц критикува републиканските кандидати, наричайки ги "странни".

Партньорство с Камала Харис

Листата Харис - Уолц не е традиционно атлантическа, нито пък има особено силен външнополитически опит. Като демократи, те вероятно ще последват бившите администрации на Обама и Байдън в укрепването на връзките между Европейския съюз и САЩ. Изборът на Харис обаче показва, че листата на демократите произлиза от малките селски градове в Америка, скептична е към военните интервенции и иска да се чува гласът на работническата и средната класа.

Най-тежката отговорност на вицепрезидента е да поеме управлението на страната, в случай че президентът стане нетрудоспособен, почине, подаде оставка или бъде принуден да напусне поста си поради престъпления.

Снимки: БТА

В историята на САЩ е имало само два подобни случая. Първият е когато вицепрезидентът Линдън Джонсън полага клетва след убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 г., а вторият е когато Джералд Форд поема президентството от Ричард Никсън, след като той подава оставка заради аферата "Уотъргейт".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаквайте на живо: Прощаваме се с рок легендата Кирил Маричков
Очаквайте на живо: Прощаваме се с рок легендата Кирил Маричков