НОВИНИ

Харис срещу Тръмп: Кои са важните за американския избирател теми?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:29, 08.10.2024
Чете се за: 08:47 мин.
По света
президентски избори сащ 3924 ndash харис тръмп
Снимка: БТА
Слушай новината

"Икономиката, глупако!" (бел.ред. "The economy, stupid") е знакова фраза, чийто автор е Джим Карвил. Годината е 1992, Карвил е един от стратезите на кандидатпрезидентската кампания на Бил Клинтън. Фразата, както и фактът, че в онзи момент САЩ са в рецесия, допринасят за победата на Клинтън срещу Джордж Буш-старши. Въпреки че само година преди вота последният се ползва с 90% одобрение сред американците.

И колкото и клиширано да звучи, в поредната надпревара за Белия дом именно икономиката се оказва основното, което вълнува американския избирател. Според изследователския център "Пю" другите две големи теми, важни за американците, са имиграцията и абортите. Но за всичко по ред.

Икономиката

Социологическите проучвания показват, че за 81% от американците, или за 8 от 10 души, икономическите въпроси са най-важни. Интересното е, че около 70% от избирателите посочват допълнително поне пет теми, по които искат да знаят повече от позициите на двамата кандидати – Камала Харис, номинирана от Демократическата партия, и Доналд Тръмп – кандидат на Републиканската партия. Темите за двата лагера обаче са различни. За избирателите на Харис с особена тежест са въпросите, свързани със здравното осигуряване, назначенията във Върховния съд, и едва тогава икономиката. За привържениците на Тръмп – на първо място се нарежда икономиката, следвана от миграцията, и на трето място престъпността.

Намаляването на цените на храните и разходите за жилище за работещите семейства – това обяви за свой приоритет от ден първи от евентуалния си мандат Камала Харис. Тя обеща помощ за онези, които си купуват дом за първи път, с конкретно предложение – 25 000 долара първоначална вноска. Както и стимули за строителния бизнес и имотния пазар. Плановете ѝ включват и данъчни облекчения за нови малки бизнеси, както и за хора с ниски доходи. Почти от самото начало тя вкара в употреба понятието "икономика на възможностите".

Доналд Тръмп обещава да сложи край на инфлацията и да направи "Америка достъпна отново", т.е. стоките и услугите да бъдат достъпни за американците. Сред предложенията на републиканския кандидат са и по-ниски лихви, нещо, което държавният глава не може да контролира, напомнят икономисти. За да се справи с жилищния проблем в страната, Тръмп предлага депортирането на нелегални имигранти. Програмата му залага и на "най-голямото намаляване на данъци" в историята на страната, както и на драстично увеличение на вносните мита.

Имиграцията

Подходът на двата лагера към темата е фундаментално различен – демократите приветстват всеки чужденец и държат правата му в "страната на неограничените възможности" да бъдат гарантирани, включително и на тези, които няма документи. Републиканците виждат имиграцията като критична заплаха и твърдят, че колкото по-малко са мигрантите, толкова по-сигурна държава ще бъдат САЩ. Настояват за много по-строги наказания за незаконно влизане в страната и просрочени визи.

Имиграцията беше основна част от портфолиото на Камала Харис по време на мандата ѝ като вицепрезидент. Задачата ѝ беше да са справи с първопричината за наплива по южната граница на САЩ. Като един от вариантите за това беше набирането на средства, с които да се инвестира в икономиката на регионално ниво, за да се задържат местните жители по родните им места. И въпреки, че в сравнение с 2023 г. мигрантският поток по границата с Мексико е значително намалял, работата на Харис не получи висока оценка. Може би за това, сега позицията ѝ е доста по-твърда. Тя акцентира върху факта, че като главен прокурор на Калифорния се е справила добре с трафика на хора.

И по време на предишната си кампания и сега Доналд Тръмп превърна имиграцията и границата в централен въпрос. Обеща, че ще построи стена по сухопътната граница с Мексико. Дължината ѝ е 3145 км. Закани се, че Мексико ще плати за стената. Към момента са построени около 2% от съоръжението. А от Мексико не са дали нито цент за него. По-рано тази година, благодарение на натиска на Тръмп, републиканците отхвърлиха сериозна двупартийна сделка, чиято основна цел беше да намали мигрантския поток. Сега кандидатът на републиканците обещава най-голямата в историята на САЩ масова депортация на нелегални мигранти.

Абортите

И тук разбиранията на двете партии, респективно на кандидати им, е коренно различен. Думата "аборт" се среща само на едно място в платформата на Републиканската партия – документ, който се обновява и одобрява на всеки 4 години, по време на националната Конвенция на партията. Сред 28-те страници има един абзац, който гласи, че републиканците се противопоставят на "късен аборт", обещават подкрепа за майките и за политиките, свързани с пренаталната грижа, с контрола на раждаемостта и асистираната репродукция. За сравнение, в Платформата на демократите има цял раздел, наречен "Репродуктивна свобода", в който се застъпва тезата, че абортът е грижа за здравето и неотменна част от правата на жените. Според социологически данни жените под 45 години ще решат изхода на вота в част от колебаещите се щати. А за тези избиратели темата за абортите е основополагаща.

Камала Харис превърна абортите в централна тема в кампанията си. Харис обещава един от първите закони, които ще подпише като президент, да бъде свързан с гарантирането на репродуктивните права в цялата страна.

Сложно е – това би било едно от определенията за позицията на Тръмп по отношение на абортите. Заради тримата върховни съдии, избрани по време на президентския мандат на Тръмп, беше отхвърлено конституционното право на аборт за цялата страна и решението беше оставен в ръцете на щатските власти. През септември обаче кандидатът на Републиканската партия каза, че няма да подпише федерална забрана на абортите. С това влиза в противоречие с предишни свои изказвания по казуса. Освен това по време на дебата с Харис не отговори дали ще наложи вето на закон, който забранява абортите.

Финалът

Нов път напред – New Way Forward – така се нарича платформата на Камала Харис. Включва 4 големи елемента – икономика на възможностите и по-ниски цени за семействата; защита на основни свободи; сигурност и справедливост за всички; сигурни, безопасни и проспериращи САЩ. Във всяка част подробно са изложени предложенията в отделните области.

План 47 – така е озаглавена програмата на Доналд Тръмп. В нея са описани политиките, по които той ще работи, ако стане 47-ият президент на САЩ. Прави впечатление, че повечето от тях предполагат възможност за заобикаляне на Конгреса и налагане чрез изпълнителни заповеди на държавния глава. Освен това са посочени 20 основни обещания на Тръмп за това как ще направим Америка велика отново. Първите 3 – затваряне на границата и прекратяване на "мигрантската инвазия", най-голямата депортация в историята на САЩ, край на инфлацията.

Снимки: БТА

А какъв ще бъде изборът на американците – ще разберем в ранните часове на 6 ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пловдив смени облика на емблемата си преди новия сезон
Марица Пловдив смени облика на емблемата си преди новия сезон
Земеделците в протестна готовност, искат си "Украинската помощ"
Земеделците в протестна готовност, искат си "Украинската помощ"