НОВИНИ

Волята на народа... или на спонсора. Как се финансира предизборната кампания в САЩ?

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:46, 24.07.2024
Чете се за: 04:15 мин.
По света
Слушай новината

Доналд Тръмп подаде жалба до Федералната избирателна комисия срещу Камала Харис с обвинение, че няма право да използва натрупаните средства от кампанията на Джо Байдън. Богатите донори играят решаваща роля в американската политика и с всяка година президентските кампании струват все по-скъпо.

Как се финансират кандидатите за президент на Съединените щати, които са техните най-големи донори и дали на тези избори е решаваща волята на народа или волята на донорите?

Путин, вместо Зеленски, ужасяващо представяне на дебата с Тръмп в края на юни - всичко това може и да е официалната причина за оттеглянето на Джо Байдън от надпреварата, но в действителност истинската причина са парите - редица богати донори спряха даренията за Демократическата партия. Само за 24 часа, след като Байдън подкрепи Камала Харис за номинацията - финансовите потоци потекоха отново.

"Даренията за партията са близо 100 милиона долара за ден. Това никога не се е случвало, историческа сума", казва Гери Конъли - конгресмен от Демократическата партия.

Директните дарения за кандидатите за президент и за партиите са ограничени, за целта са създадени така наречените PACs - Комитите за политически действия, представляват бизнес, трудови или идеологически интереси. За разлика от традиционните PACs, на Super PACs е забранено да даряват пари директно на политически кандидати. Те могат да правят за реклама, агитиране на избирателите в подкрепа на или срещу конкретен кандидат.

Всеки път, когато Тръмп влизаше в съдебна зала, донорите отваряха кесиите си. Данните на неправителствената организация "Оупън сикрет" показват, че републиканците са събрали в хода на кампанията почти 400 милиона долара, а демократите малко над 300 милиона.

За Хофман - съоснователят на "Линкедин", казват, че иска да е като Сорос и да дърпа конците в Демократическата партия. Първо той от донорите подкрепи Камала Харис след оттеглянето на Байдън. Фред Ейчанер е начело на "Нюзуеб" и е познат с подкрепата си към ЛГБТ организации.

Джим Саймънс почина през май на 86-годишна възраст и е определян за най-гениалния инвеститор - математик и агент от разузнаването от Студената война, той основава един от най-печелившите хеджфондове в света.

В лагера на републиканците пенсионер е топ донор на Доналд Тръмп. 81-годишният Тимъти Мелън е наследник на базирана в Питсбърг банкова фамилия. Либертарианецът Джеф Яс е начело на една от най-влиятелните трейдинг компании на Уолстрийт.

А магнатът Ричард Юлайн и съпругата му Лиз през последните години с политически дарения създадоха мрежа за финансово влияние в полза на Тръмп и тезата му, че не е изгубил президентските избори през 2020-та.

Звучи конспиративно, когато се казва, че големите пари контролират американското прпавителство, но в този факт няма нищо тайно - в Съединените щати е напълно нормално да се говори как милиони са харчат в различни посоки с една единствена цел - да се повлияе на изборния резултат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова Зеландия надигра Гвинея в Група A на олимпийския турнир по футбол за мъже
Нова Зеландия надигра Гвинея в Група A на олимпийския турнир по футбол за мъже
Женският национален отбор по волейбол за девойки до 20 г. спечели бронз от Балканиадата в Тирана
Женският национален отбор по волейбол за девойки до 20 г. спечели бронз от Балканиадата в Тирана