НОВИНИ

След огнения ад: Няма хора от Отец Паисиево, нуждаещи се спешно от подслон

Започна описването на щетите в опожареното село

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Николай Райшинов
19:05, 24.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Започна описът на щетите след големия пожар в пловдивското село Отец Паисиево. Огънят там изпепели над 15 постройки във вилната зона и нанесе сериозни поражения на горския фонд. Подробна справка с конкретните загуби за всеки имот ще бъде изпратена в държавната комисия по бедствия и аварии. Към момента няма хора, които да се нуждаят от подслон. Тези, за които изгорелите вили са били постоянен дом, са настанени при близки.

Всичките спестявания на Антония и съпруга ѝ са вложени в закупуването на имот в село Отец Паисиево. Огънят обаче напълно унижощава къщата, а с нея и мечтата на младото семейство да се премести от големия град на село, където да отгледа спокойно детето си.

"Цялата къща я няма. Всичко изгоря до основи. Всичко, което направихме, го няма. Бяхме подготвили хладилник, печка. Мястото беше за живеене. Всичко направихме. Нищо няма", разказва тя.

Според хората липсата на вода допълнително е утежнила работата на пожарникарите.

"Има проблем, защото сме на сонди. Който има сонда, има и вода. Това младо семейство не знам какво ще правят. Ще строят ли наново, ще си направят ли къщичка, не знам. Дали държавата ще им помогне? Дано да им даде някакви парички да почнат", казва Мария Спасова

За повечето от пострадалите вилите не са единствените им жилища, но хората все пак разчитат на подкрепа, защото загубите са сериозни.

"До основи е изгоряла вилата. Ние нямаме пари да я изчистим вилата, не само да започнем да я правим", посочи Димитър Атанасов.

12 до момента са подадените молби в Агенцията по социално подпомагане от хора, които пострадаха при бедствието в община Калояново. Описът на щетите днес започна приоритетно в тези 12 имота, за да може максимално бързо да бъдат подпомогнати най-потърпевшите, обясниха от общината.

"Ще се описват всякакви щети – от дръвчета, евентуално ако има загубени животни, защото имаме регистри. Самата постройка също имаме в плановете колко е била голяма и ще можем да направим изчисления каква е била загубата на хората", каза Сузана Николова, заместник-кмет на Калояново и предс. на комисията за опис на щетите.

Нито една от изгорелите къщи няма застраховка. Проблемът с липсата на полици е в цялата страна, тъй като едва 10% от жилищата у нас се застраховат.

"Цената за една такава застраховка за едно средно статистическо жилище, примерно около 80-100 квадрата апартамент, е между 100-150 лева на година, което е между 8-12 лева на месец", обясни Николай Станчев – председател на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

За справяне със ситуацията в община Калояново ще се разчита и на дарителска кампания. Вече има много постъпили запитвания от граждани с какво могат да помогнат на хората от Отец Паисиево.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борецът Амин Гиехичи бе отстранен в навечерието на Игрите в Париж след допинг скандал
Борецът Амин Гиехичи бе отстранен в навечерието на Игрите в Париж след допинг скандал