НОВИНИ

Искри в парламента около назначението на Николай Ненчев за посланик в Киев

Друга тема в Народното събрание беше внесения доклад за разследването в митниците

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
12:31, 24.07.2024
Чете се за: 06:12 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Остава напрежението между институциите по случая с назначението на Николай Ненчев за посланик в Украйна. Днес от президентството отрекоха да е внасяно решение за такова назначение. Искрите се прехвърлиха и в парламента.

Ето какви бяха политическите коментари в кулоарите на Народното събрание:

Бойко Борисов, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "Ние се научихме за всяко нещо да го наричаме скандал. Аз не виждам нищо лошо, две институции предлагат човек и едната казва защо го предлага, другата казва защо го отхвърля. Това не е скандал, а институционален спор. Г-н Ненчев е бил мой военен министър в правителството, което имахме с Реформаторския блок, така че след като е бил военен министър четири години, аз мисля, че кандидатурата му е добра."

Николай Денков, председател на ПГ на ПП-ДБ: "Обсъжданията на дипломати са между външно министерство и президентството като предварително съгласуване, така че Мария Габриел си е говорила с президента по тази тема. През Министерски съвет не е минавало такова решение. - Защо? - Защото не е внесено такова предложение от външно министерство."

Цончо Генев, депутат от "Възраждане": "На дипломатически език това какъв човек изпраща дадена държава казва всичко. Когато украинската държава ни прати такъв посланик в България, обиден за нас, логично е ние като държава да изпратим такова лице, каквото е този, който в момента е временно изпълняващ. Човек, назначаващ като министър лица със съмнително минало, е нормално да прати България в Украйна."

Тошко Йорданов, ИТН: "Мисля, че служебният кабинет малко си заобиколи закона."

Друга тема днес в парламента беше внесения доклад от Делян Пеевски на временната комисия за разследване в Агенция "Митници" до всички служби и до прокуратурата. Такава комисия беше създадена в предишния парламент около скандала в митниците.

Според политическите коментари, сега се разменят бухалки и се разсейва вниманието от други политически процеси:

Делян Пеевски - председател на ДПС: "Тепърва ще ви разказвам как са потулени делата на цялата коалиция ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата. Тепърва ще говорим по тези теми. Вземете проучете колко дела има или проверки, по които не се работи, които вие сте ги изнасяли в медиите. Вие да сте чули нещо да се случва по "Лукойл"? Да се случва по натиска над министър Йоловски от Кирил Петков и Божидар Божанов - новото лидерче, които се опитват да ребрандират на тази партийка, които са го мачкали за обществени поръчки. Човекът го сподели пред нас на председателски съвет. Пълен чадър..."

Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС: "Така, че дори и тези комисии, които се правят, винаги съм бил против и именно това, за което ме питате - доклада за митниците, ако си спомняте ГЕРБ беше против и затова не отиде в прокуратурата. Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени политически партии. Другите да си правят комисии, да се хвърлят на прокурорите и на МВР и да си търсят бухалки. Аз това няма да правя, и ГЕРБ няма да го прави."

Николай Денков - председател на ПГ на ПП-ДБ: "Пеевски е изпратил един доклад на 3 месеца до всички институции. Това е изключително нескопосан метод, за да се опита да прикрие проблемите, които има в ДПС, раздора и скандала, който се развива вътре, разцеплението в ДПС и второ - това, че той беше привикан за изслушване в комисията за Нотариуса и Осемте джуджета."

Тошко Йорданов - председател на ПГна ИТН: "Така или иначе тоя доклад аз съм го дал в прокуратурата преди 2 месеца. Докладът е внесен в прокуратурата от мен. Бях там физически, заедно със Станислав Балабанов, така че доклада е внесен там преди около 2 месеца. Сега защо в прокуратурата нищо не правят това, вече е въпрос към прокуратурата. По-скоро в комисията любопитното беше, че има обосновани съмнения, а и за това е в прокуратурата, да проверят доколко бившият вътрешен министър Бойко Рашков и бившият финансов министър са покровителствали този канал... защото излязоха информации достатъчно ясни, че тия двамата, които евентуално са се занимавали с тоя контрабанден канал, са били в МВР като в къщи са си ходили."

Месец и половина след началото на 50-ото Народно събрание депутатите получиха постоянните си карти, тъй като досега гласуваха с временни.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избраха Франция за домакин на Зимните игри през 2030 година
Избраха Франция за домакин на Зимните игри през 2030 година