НОВИНИ

Само 10% от българите застраховат имотите си

Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
09:48, 24.07.2024
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

Най-ефективният начин да защитим имотите си е като ги застраховаме. Логиката е същата за имотите, за имуществото ни, за нашето здраве - това коментира в студиото на "Денят започва" председателят на УС на Асоциацията на българските застрахователи Николай Станчев.

"Цената на такава застраховка за едно средностатистическо жилище от 80-100 кв. метра е между 100-150 лв. на година, което е между 8-12 лв. на месец. Това от своя страна е малка част от стойността на този имот. Освен това разходът за застраховка е достъпен за голяма част от българските семейства", каза той.

Станчев подчерта, че за българина има три основни ценности, които са здравето, семейството и домът:

"Ако погледнем обаче какво застрахова българинът, ще видим един парадокс. Българинът застрахова основно автомобила си, който не е сред тези основни ценности, и след това застрахова дома си. Делът на застрахованите жилища в България е изключително нисък - 10%. Ние сме с един от най-високите дялове собствени имоти в Европа, но сме с най-нисък дял на застраховани домове, жилища."

Николай Станчев подчерта, че отказите на застрахователите при сключена застрахова и застрахователно събитие са около 5-7%. Над 90% от случаите се изплаща обезщетение. Основната причина да се отказва изплащане на обезщетения е, че не са закупени съответните рискове, добави още той.

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Формула 1 запазва точковата си система
Формула 1 запазва точковата си система
Национали по бокс на лагер с Гърция преди европейското
Национали по бокс на лагер с Гърция преди европейското