НОВИНИ

Хора, засегнати след пожарите, ще могат да бъдат настанени в хотели при желание

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
17:17, 24.07.2024
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Правителството прие програма за компенсиране на пострадалите от пожарите у нас. В началото на правителственото заседание премиерът Димитър Главчев съобщи, че в нея е включена и възможност хора, останали без покрив, да бъдат настанявани в хотели по подобие на механизма с украинските бежанци. От общините се очаква да подадат справки за щетите и искания за покриване на загубите.

Служебното правителство прие три решения за компенсиране на щетите от пожарите у нас. Първото от тях е програма за подпомагане на физически лица, чието имущество е унищожено от огъня.

"Тя предвижда по-висока помощ от тази, която получават всички, които имат право да получават помощи от Социалното министерство. Това са въпросните 1578 лв. за неотложни разходи, 2500 лв. за оборудване и обзавеждане. Тоест, ако щетите на правоимащите надхвърлят тези суми е предвидено тази програма да влезе в действие".

Второто правителствено решение е свързано с Министерство на отбраната. 1 милион лева ще бъдат отпуснати за окомплектоване на летателна техника. С третото решение се осигуряват средства за МВР за техника, горива и ремонти, свързани с пожарите.

Премиерът отбеляза, че пострадалите от огъня ще могат да бъдат настанявани в хотели, по подобие на украинските бежанци.

"Тези, които са пострадали от това бедствие, ще могат да се възползват от същите условия, при които са настанени украинските бежанци. Тоест ще има възможност пострадалите от това бедствие да бъдат настанени и те в хотели".

Служебният финансов министър Людмила Петкова съобщи, че има няколко източника, от които пострадалите от пожарите могат да получат помощ. Това са Агенция "Социално подпомагане", Фонд "Социално подпомагане" и Комисията за бедствия и аварии.

Кандидатстването за помощ ще става чрез кметовете на общините, но първо трябва да се оценят щетите.

"Ние сме изпратили указания какво трябва да се направи. Трябва да се попълнят съответните искания за да може възможно най-бързо да бъдат разгледани. Исканията ще се разглеждат всяка седмица за да може възможно най-бързо да бъде предоставена помощта на хората", обясни Людмила Петкова, служебен финансов министър.

Пострадалите при пожарите земеделски производители ще получават помощ по програмата "де минимис". Министър Георги Тахов приветства инициативата на бранша да помогне с храна за животните на пострадалите стопанства, но поясни, че министерството няма как да поеме разходите за транспорта ѝ до различни краища на страната.

"Аз ги призовавам след като са се включили в тази инициатива те самите да я завършат докрай. Няма как МЗХ да организира превози от различни краища на страната", каза Георги Тахов, министър на земеделието.

Предвижда се подкрепа и за хората, които не са регистрирани като земеделски производители, но са загубили имущество и домашни животни при пожара.

Репортери: Ирина Цонева, Зоя Велинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лия Каратанчева продължава към четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Испания
Лия Каратанчева продължава към четвъртфиналите на сингъл на турнир по тенис в Испания
Община Пазарджик и ПФК Хебър работят по възстановяването на тревното покритие на стадион "Георги Бенковски"
Община Пазарджик и ПФК Хебър работят по възстановяването на тревното покритие на стадион "Георги Бенковски"