НОВИНИ

ЕК е доволна от конституционните промени у нас, иска резултати от делата за корупция

Представиха годишния доклад за върховенството на закона в Европейския съюз

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:36, 24.07.2024
Чете се за: 07:42 мин.
По света
Европейска комисия - ЕК
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейската комисия представи днес годишните доклади за върховенството на закона в държавите от ЕС. В частта за България се отбелязва, че страната е приела всеобхватна конституционна реформа за подобряване на независимостта на съдебната власт и за отстраняване на дългогодишни опасения в тази област.

В доклада се казва, че реформата закрепва в Конституцията механизма за отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, ограничава неговите правомощия и разделя Висшия съдебен съвет на два отделни съвета.

ЕК отчита реформата в Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която беше разделена на два отделни органа - Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобитото имущество. Брюксел отбелязва, че все още очаква солидни резултати по дела за корупция по високите етажи на властта.

Пропуски в почтеността на висшите държавници

Докладът отчита, че продължават да съществуват сериозни пропуски в почтеността на заемащите висши длъжности в изпълнителната власт. Правилата за деклариране на имущественото състояние и интересите на длъжностните лица се прилагат систематично, но проверките и санкциите не са ефективни.

В документа се казва, че продължава работата по законодателството за регулиране на лобирането и за повишаване на неговата прозрачност, въпреки че то все още е на ранен етап и ще трябва да бъде прието от правителството. Продължават и разследванията и съдебните производства, свързани с отменената схема за предоставяне на гражданство срещу инвестиции.

Медийната независимост

Брюксел все още има относно липсата на достатъчно гаранции за осигуряване на независимостта на медийния регулатор. Независимо от съществуването на няколко регистъра за информация относно собствеността върху медиите, продължават да съществуват недостатъци по отношение на изпълнението на задълженията за оповестяване на собствеността върху медиите.

Отбелязва се известен по-нататъшен напредък по отношение на прозрачността при разпределянето на държавната реклама. Въпреки че съществуват правни гаранции за редакционна независимост, продължават да са налице знаци за политическо и икономическо влияние върху медиите. В доклада се казва, че правителството възобнови работата по законопроект за укрепване на независимостта на обществените медии, а в същото време медийният регулатор все още не е назначил нов генерален директор на националната телевизия.

Отчита се положителната тенденция по отношение на достъпа до публична информация продължава, въпреки че според Брюксел продължават да съществуват някои пречки. Въпреки че правителството предприе стъпки за защита на журналистите от стратегически съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността, журналистите продължават да срещат различни трудности и заплахи в своята дейност, се казва в частта за България.

В доклада се изразяват опасения във връзка с факта, че значителен брой независими и регулаторни органи продължават да работят с изтекъл мандат.

Препоръки към реда:

Като цяло, що се отнася до препоръките в Доклада относно върховенството на закона за 2023 г., България отчита:

  • Известен по-нататъшен напредък по отношение на предприемането на стъпки за адаптиране на съответната правна уредба, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.

  • Известен напредък по изготвянето на законодателни изменения, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в подбора на неговите членове.

  • Цялостно изпълнение на препоръката за увеличаване на усилията за адаптиране на състава на Висшия съдебен съвет, като се вземат предвид европейските стандарти за съдебните съвети.

  • Липса на напредък до момента по отношение на гарантирането на по-добра ефективност на разследванията и постигането на солидни резултати по отношение на наказателното преследване и окончателните съдебни решения по дела за корупция по високите етажи на властта и значителен напредък по отношение на институционалните реформи на Комисията за противодействие на корупцията.

  • Липса на напредък по отношение на подобряването на почтеността сред висшите длъжности в изпълнителната власт, като се вземат предвид европейските стандарти, и по-специално като се гарантира, че са въведени ясни стандарти за почтеност за правителството, както и подходящ механизъм за налагане на санкции.

  • Известен по-нататъшен напредък по отношение на дейността, насочена към подобряване на прозрачността при разпределянето на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, договорена чрез посредници, като например медийни агенции. Въз основа на това и като се имат предвид други промени, настъпили през референтния период, както и като се припомнят съответните ангажименти, поети в рамките на плана за възстановяване и устойчивост, и съответните специфични за държавата препоръки, приети в рамките на европейския семестър, на България се препоръчва:

  • Предприемане на стъпки за адаптиране на съответната правна уредба, за да се избегне дългосрочното командироване на съдии за заемане на свободни длъжности, като се вземат предвид европейските стандарти за командироване на съдии.

  • Постигане на напредък по проекта на законодателни изменения, насочени към подобряване на функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет и избягване на риска от политическо влияние, по-специално чрез включване на съдебните органи в подбора на неговите членове.

  • Напредване в работата по плановете за приемане на механизъм за въвеждане на гаранции по отношение на процедурата за назначаване на избираните от Народното събрание членове на Висшия прокурорски съвет, с който да се гарантира тяхната независимост и да се вземат предвид европейските стандарти, особено с оглед ролята на този съвет при назначаването и освобождаването от длъжност на главния прокурор.

  • Осигуряване на солидни резултати по отношение на разследванията, наказателното преследване и окончателните съдебни решения по дела за корупция по високите етажи на властта и гарантиране на ефективната работа на Комисията за противодействие на корупцията.

  • Подобряване на почтеността сред висшите длъжности в изпълнителната власт, като се вземат предвид европейските стандарти, и по-специално като се гарантира, че са въведени ясни стандарти за почтеност за правителството, както и подходящ механизъм за налагане на санкции.

  • Постигане на по-нататъшен напредък по отношение на дейността, насочена към подобряване на прозрачността при разпределянето на държавната реклама, по-специално по отношение на държавната реклама, договорена чрез посредници, като например медийни агенции.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм
Жители на Санторини "под карантина" заради свръхтуризъм
Коко Гоф и Леброн Джеймс ще бъдат знаменосци за САЩ
Коко Гоф и Леброн Джеймс ще бъдат знаменосци за САЩ