НОВИНИ

Древният саркофаг, открит на плажа край Варна, е бил подготвян за мебел

Артефактът вероятно е открит в Северозападна България и впоследствие пренесен

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
18:46, 24.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пенсиониран граничен полицай, дошъл на море, откри античен сакофаг от римската епоха на плажа в курорта "Св. Св. Константин и Елена" край Варна. Върху него е имало съвременен масивен мраморен плот, а дъното на саркофага е било пробито, с прокарани кабели. Вероятно безценната находка е била подготвена да стане част от интериора на нечий дом.

По време на обичайната си сутрешна разходка Николай Костадинов забелязал на плажа античния саркофаг. Веднага подал сигнал в полицията.

"Отивам до него да видя какво е, виждам тези орнаменти и затова се обадих веднага".

След оглед от специалисти саркофагът е преместен в двора на Аргеологическия музей във Варна. Археолози допускат, че той е от римската епоха, с богата релефна украса, от II-III век след Христа. Това не е попречило на досегашните му притежатели да го боядисат с фасадна боя.

"По всяка вероятност саркофагът е античен, тоест не е съвременно копие, но по него има извършени допълнително някои дейности, които го правят да изглежда като съвременна имитация", каза Александър Минчев – археолог.

Реставратори свалят боята от саркофага с щадящи методи, включително и с ултразвук.

"За да се установи автентичността му е необходимо да се махнат на няколко места, да се направят проби, разчистки, да се установи начинът, по който е изработен, за да се потвърди или отрече автентичността му", каза Милен Маринов, реставратор.

Саркофагът е изработен от варовик, което не е характерно за древния Одесос. Според археолога Александър Минчев той най-вероятно е открит в Северозападна България. Тепърва ще се анализира и орнаментиката му, типична за римската епоха.

"В ъглите му това са овни, докато дългите страни са представени бичи глави. Това е много характерно, заедно с гирляндите, които ги разделят, именно за украсата по саркофази. Все още имаме някакви резерви, но изглежда, че е автентичен", каза Александър Мичев, археолог.

Все още не е ясно как саркофагът е попаднал на плажната ивица. Образувано е досъдебно произвозводство за притежание на културно–историческа ценност, която не е идентифицирана и регистрирана.

Репортери: Даниела Цекова, Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер потвърди, че няма да участва на Париж 2024
Яник Синер потвърди, че няма да участва на Париж 2024
Аржентина се спаси срещу Мароко на старта на олимпийския турнир по футбол
Аржентина се спаси срещу Мароко на старта на олимпийския турнир по футбол