НОВИНИ

Преди дерайлирането на влака София - Варна: Избегнат е сблъсък между две композиции на същата линия

bnt avatar logo
от БНТ
18:27, 24.07.2024
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден инцидент в БДЖ. Бързият влак от София за Варна дерайлира в района на Своге късно снощи. При инцидента няма пострадали, а хората пристигнаха във Варна с 3 часа закъснение.

Във влака са пътували 237 пътници. Никой от тях не е пострадал, но доста от хората са се притеснили от инцидента. При навлизане в гара Своге втората талига на първия вагон излиза от релсите. Поради ниската скорост влакът е успял да спре бързо. Което е и спомогнало за избягването на по-сериозен инцидент.

Оказва се, че 6 часа преди нощния влак да дерайлира между Реброво и Своге се е наложило да бъде спряно напрежението в контактната мрежа, а причината затова се е оказало, че бързите влакове от София за Видин и от Варна за София се движат един срещу друг и може да се ударят челно. Само бързата реакция на служителите на железниците са спомогнали да бъде избягнат сериозен инцидент.

5 минути след полунощ пътниците на бързия влак от София за Варна са стреснати от нетипичен шум и вибрация малко преди гара Своге.

"Както се движеше влака изведнъж се раздруса много силно и влака спря след известно време и мислехме, че ще се обърне", сподели пътник.

Оказва се втората талига на първия вагон е излязла от релсите.

"Тези, които бяхме по-наблизо се поизплашиха, голяма част от тях, малките дечица, които го усетиха - също", каза друг пътник.

Пътниците са изведени от композицията.

"За нас беше - да кажем - приключение, но за възрастните хора това беше доста стресиращо".

"И така приключение - пътувахме 12 часа, нищо ново с БДЖ. Вече се чувствам мръсна и отивам да се пера вкъщи".

"При влизане на бързия влак 2627 от София за Варна, на стрелка номер 10 при гара Своге дерайлира втората талига на първия вагон. Причините към настоящия момент се разследват. За пътниците организирахме по най-бързия възможен начин електромотрисен влак от Своге до Мездра. Прекачихме ги. От гара Мездра осигурихме нов състав от вагони, с който да закараме нашите клиенти до гара Варна", обясни Анатолий Атанасов - директор "Оперативна дейност" в БДЖ.

За пътниците са раздали вафли и вода.

От железниците отказаха да коментират причините за инцидента.

"Към този момент тече разследване, причините се разследват, но железният път е нов", заяви Анатолий Атанасов.

Пред "По света и у нас" железничари разказаха, че при ремонта на гара Своге, втори перон е скъсен, което е видно и от документацията на ремонта. Така по-дългите композиции се пренасочват към перони 1 и 3, за да могат да се събират на гарата. За отклонението от основната линия се ползва стрелка номер 10, където е станало и дерайлирането. Видно от документите за ремонта, тя води към коловоз, който не е предназначен за основен, а е маневрен.

6 часа преди влака за Варна да дерайлира на гара Своге, на същото място е избегнат друг, много по-сериозен инцидент. Светла Гогова пътувала в композиция за София, когато малко след Своге влакът спрял.

"Малко преди Реброво, не мога да кажа точно къде, спряхме просто в нищото и седяхме така може би 10-15 минути, когато кондукторката мина и ни каза, че влакът ще тръгне на обратно и да не се притесняваме", обясни Светла Гогова, свидетел.

Останала учудена, защо се налага влак да върви на заден.

"Всъщност се е предотвратил челен сблъсък между двата бързи влака - този от Варна за София и от София за Плевен. Наистина искам да благодаря на машинистите, които успяха да излязат от тази ситуация и нямаше поражения и жертви", каза още Светла Гогова.

От железниците заявиха, че заради ремонт на гара Реброво липсва възможност за разминаване на влакове в гарата, тъй като движението се осъществява само по един коловоз. При грешна манипулация на ръководител движение в гара Своге, е разрешил бързия влак от Варна за София да замине за гара Реброво, където единственият коловоз е бил вече зает от бърз влак от София за Видин. Грешката е установена много бързо и влакът се е върнал в гара Своге. Не е имало никаква опасност за пътниците и персонала. По случая е започнала проверка.

По темата работиха: Виктор Борисов и Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина се спаси срещу Мароко на старта на олимпийския турнир по футбол
Аржентина се спаси срещу Мароко на старта на олимпийския турнир по футбол
Александър Донски се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир от сериите Чалънджър в Испания
Александър Донски се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир от сериите Чалънджър в Испания