НОВИНИ

Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:44, 24.07.2024
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Временната комисия в парламента, която проверява фактите и обстоятелствата около създаването и финансирането на "Исторически парк" изслуша вътрешния министър, главния секретар на МВР, както и шефовете на ДАНС и НАП. Това е втори опит да бъдат изслушани шефовете на службите, след като на предишното заседание те не се явиха. Зад парламента се събраха протестиращи в защита на "Исторически парк" и Ивелин Михайлов.

28 проверки по различни сигнали е имало през последните години срещу дейността на Ивелин Михайлов и свързани с него лица. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов пред комисията. Става въпрос за финансови и криминални престъпления. Общо 67 фирми, свързани с "Исторически парк", се наблюдават от разследващите.

"Голяма част от всичките преписки, след като са изработени, са изпращани на съответната компетентна прокуратура. Голяма част от тях са с отказ за образуване на досъдебно производство. Има няколко, които са в прокуратурата и няма произнасяне", обясни вътрешният министър Калин Стоянов.

Снмика: БТА

Образувано е само едно следствено дело, което се разследва от Окръжен съд - Варна. МВР работи по други шест преписки. На предишните заседания на комисията журналисти изнесоха информация за огромни финансови злоупотреби, измами с имоти, ощетяване на държавата с милиони левове, престъпления срещу банковата система, изборлни измами с адресни регистрации. По време на това изслушване бе поставен въпросът има ли чадър над Ивелин Михайлов. Стоянов отрече.

"Сега го чувам от вас за първи път за евентуално такъв чадър и то вече с някакви факти, които подлежат на проверка. Мен лично ми стана интересно, и лично ще го изконтролирам това, след като го прочета", коментира Калин Стоянов.

Министърът заяви, че има възможност в кратък срок да се провери кой е работил върху преписките, по които има постановен отказ за разследване и ако има пропуски, да се понесе отговорност.

Снимка: Десислава Кулелиева

Няма установено незаконно оръжие в рамките на "Исторически парк", показва справката на МВР. На името на Михайлов има 22 ловни карабини, 5 пушки, 6 заглушители за дългоцевни оръжия.

Изслушванията на НАП и ДАНС бяха при закрити врати. Зад парламента се събраха протестиращи в защита на Ивелин Михайлов.

"Всеки българин има право да развива дейност свободно и никоя временна власт няма правото да му отнеме това. В новата история на България не се е случвало в парламента да назначават комисия, която да разследва бизнес, който няма доказано престъпление", каза Илиян Кръстев.

От партия "Величие" също изпратиха писмо в подкрепа на Михайлов.

Снимки: Десислава Кулелиева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гарет Бари се завръща във футбола в 11-та дивизия на Англия
Гарет Бари се завръща във футбола в 11-та дивизия на Англия
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?
Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?