НОВИНИ

Внесен ли е или не докладът за "Митниците" в ДАНС, МВР и прокуратурата?

bnt avatar logo
от БНТ
19:25, 24.07.2024
Чете се за: 06:32 мин.
У нас
Слушай новината

Скандалът в "Митниците", който гръмна в предизборната кампания, отново беше съживен - в навечерието на евентуалната нова кампания, която очакваме. Политически реакции предизвика сутрешното изявление на Делян Пеевски, че е сезирал всички служби и прокуратурата за доклада на комисията, която проучваше в предишния парламент казуса.

Той твърди, че докладът не бил изпратен. Председателят на комисията Тошко Йорданов обаче съобщи точно обратното - че докладът е пратен.

Рано сутринта Делян Пеевски припомни, че е пратил на МВР, ДАНС и прокуратурата доклад, в който става дума за тирове с контрабандни цигари. Повод за доклада стана шумния скандал за корупционни практики в Агенция “Митници”, известен с участието на висши държавни служители, политици и контрабандисти. Той се зарече тепърва да говори за тези злоупотреби.

"Тепърва ще ви разказвам как са потулени делата на цялата коалиция на ПП-ДБ, на техния баща Радев. Тепърва ще говорим по тези теми. Вземете да проучите колко дела има и проверки, по които не си работи, които вие сте ги изнасяли в медиите. Вие да сте чули нещо да се случва по "Лукойл"? Да се случва по натиска над министър Йоловски от Кирил Петков и Божидар Божанов, новото лидерче, които се опитват да ребрандират на тази партийка, които са го мачкали за обществени поръчки. Човекът го сподели пред нас на председателски съвет. Пълен чадър", каза Делян Пеевски-председател на ДПС.

Председателят на комисията в предишния парламент Тошко Йорданов каза, че докладът е в прокуратурата.

"Така или иначе тоя доклад аз съм го дал в прокуратурата преди 2 месеца. Докладът е внесен в прокуратурата от мен. Бях там физически заедно със Станислав Балабанов. Така че докладът е внесен там преди около 2 месеца. Сега защо в прокуратурата нищо не правят това вече е въпрос към прокуратурата", заяви Тошко Йорданов - председател на ПГ на ИТН.

От ПП-ДБ определиха повдигането на темата като "нескопосан" опит на Пеевски да прикрие проблемите в ДПС и че в този парламент го викат за изслушване в комисия за КТБ .

"Пеевски го кръстиха "Държавно предприятие в документите" за КТБ , ако си спомняте. Държавното предприятие да говори за корупция е меко казано, да не използваме нецензурни думи, но ако имаше един грам корупция и една стотинка, която е отишла настрани - прокуратурата, службите, ДАНС, всичко, което беше впрегнато да погледне всеки един подпис, който сме сложили, щеше да ги открие. Петя Банкова е в ареста последно, защото е повишила в дължонст без тяхно разрешение 18 човека", обясни Асен Василев -съпредседател на ПП-ДБ.

Борисов призова за смиряване в политическото говорене и посочи, че работата на Парламента е да прави закони, а не да разследва.

"Така че дори и тези комисии, които се правят винаги съм бил против и именно това, за което ме питате - Докладът за митниците, ако си спомняте ГЕРБ беше против и затова не отиде в прокуратурата. Винаги съм бил против институциите в съдебната власт да се ползват за арбитър между неудовлетворени политически партии. Другите да си правят комисии,да се хвърлят на прокурорите и на МВР и да си търсят бухалки Аз това няма да правя и ГЕРБ няма да го прави", добави Бойко Борисов - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Вътрешният министър също коментира:

"Аз лично пак ви казвам не съм го видял още този доклад, може и да някъде по трасето, както се казва. След като дойде доклада ще се запознаем с него, ще видим точно за какво става дума. Евентуално ще се съберем с компетентни институции в случая ДАНС и прокуратурата вероятно, до които и изпратен или ще се изпрати и тогава може да набележим мерки и мероприятия, които може да изпълним", заяви Калин Стоянов - служебен вътрешен министър.

Изпратеният от Пеевски доклад постъпи около 16 часа в МВР. От прокуратурата отказаха коментар.

"Нямам информация този доклад да е постъпил. Тук терминът разследване не е коректен. За разследване може да говорим, когато има образувано досъдебно производство. Такова в момента има и то следствено дело. По него се извършва разследване. Доколкото ми е известно, ако не бъркам става въпрос за престъпление по член 212 от Наказателния кодекс за документна измама. В този случай може да говорим само и единствено за извършване на проверки", поясни Калин Стоянов - служебен вътрешен министър.

"Пеевски е изпратил един доклад на 3 месеца до всички институции. Това е изключително нескопосан метод, за да се опита да прикрие проблемите които има в ДПС, раздора и скандалът, който се развива вътре, разцеплението в ДПС и второ това, че той беше привикан за изслушване в Комисията за "Нотариуса" и 8 джуджета", допълни Николай Денков - председател на ПГ на ПП-ДБ.

По темата работиха: Десислава Маркова и Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Комисията за "Исторически парк": Образувани са 28 проверки за дейността на Ивелин Михайлов
Кейти Ледецки: Надявам се, че всички, които ще се състезават, са чисти
Кейти Ледецки: Надявам се, че всички, които ще се състезават, са чисти