НОВИНИ

Кой е Джей ди Ванс?

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:33, 11.10.2024
Чете се за: 09:12 мин.
САЩ
чакаа сащ четвърто *** джей ванс
Снимка:
Слушай новината

Без тeатрална драматургия и ефектно появяване на сцената за телевизионните камери, Доналд Тръмп разкри избора си за кандидат за вицепрезидент. Името на сенатора от Охайо Джей Ди Ванс беше обявено в социалната медия Truth Social.

"След продължително обсъждане и размисъл", написа бившият президент в собствената си платформа, той се е спрял на Ванс "като най-подходящият човек да заеме поста вицепрезидент на САЩ".

С избора си Тръмп даде предпочитание на дясното популистко движение, породено от собствения му възход, пред някой от друга фракция на консервативното течение в американската политика.

Ванс е гръмогласен критик на американската помощ за Украйна и други задгранични ангажименти на Вашингтон, той е привърженик на рестриктивни имиграционни политики и агресивни операции за депортиране. Ванс подкрепя и търговския протекционизъм на Тръмп и високите мита за вносни стоки "като част от дневния ред за реиндустриализация на страната".

Иначе казано Доналд Тръмп се спря на фаворит на движението "Да направим Америка велика отново", за който се смята, че може да привлече избирателите от Ръждивия пояс в оспорваните щати Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания. Също така Ванс е популярен сред определена група дарители от Силициевата долина, които биха могли да проявят подобаваща щедрост в кампанията.

39-годишният Ванс има нетрадиционна биография. През 2016 г. издава книгата "Hillbilly Elegy" - мемоари, които стават бестселър. (бел.ред. Hillbilly - разг. - човек, който живее в селските планински райони на юга на САЩ; Elegy - елегия). В книгата той описва как израства в селските райони на Охайо, заобиколен от социален и икономически упадък. Служи в Морската пехота като военен кореспондент, който отразява войната в Ирак. След това завършва с отличие политически науки и философия в университета в Охайо. Впоследствие отива в елитния правен факултет на Иейл. Следва работа в елитната правна фирма Sidley Austin. Именно в нея се срещат Барак и Мишел Обама. По-късно се мести в Сан Франциско и работи с предприемача Peter Thiel.

След излизането на мемоарите "Hillbilly Elegy" Ванс е смятан за глас на работническата класа. Книгата е пропита от собствен вариант на консерватизъм, който насърчава личната отговорност и разчитането на самия себе си. За критиците четивото е пренебрежителен портрет на деиндустриализирания център, който обвинява самите жертви.

Когато Тръмп излиза напред като доминираща политическа сила, Ванс е негов отявлен критик. В частно писмо до негов състудент отбелязва, че Тръмп "може да се превърне в "американския Хитлер". В своя публикация в USA Today от февруари 2016 г. Ванс пише, че "актуалните политически предложения на Тръмп, такива, каквито са, варират от неморални до абсурдни".

Причините за метаморфозата на Ванс са източник на безкрайни медийни спекулации. Когато се кандидатира за Сената преди две години, той е завършен популист националист. Тирадите му срещу американската помощ за Украйна пред руската инвазия привличат вниманието на Доналд Тръмп-младши - най-големия син на бившия президент.

Тръмп-син привлича Ванс в своя популярен десен подкаст Triggered и двамата стават близки приятели. Именно Тръмп-младши окуражава баща си да подкрепи Ванс за Сената през 2022 г. и да го посочи за кандидат за вицепрезидент през 2024 г.

В свой пост в Truth Social Тръмп-баща похвали способностите и житейския път на Ванс. За бившия президент Ванс съчетава два големи добродетели. Неговият труден житейски опит го свързва истински с белите избиратели от работническата класа, които съставят базата на Тръмп и ще имат огромно влияние на изборите. В същото време бунтът на Ванс срещу елитите, в чиито кръгове някога се е движел, му придава очарованието на бунтар и отстъпник.

Тези характеристики са натежали в полза на Ванс пред други потенциални кандидатури в избора на Тръмп. Губернаторът на Северна Дакота Дъг Бъргъм се смяташе за сигурен избор, харесван от бизнескръговете. Губернаторът на Вирджиния Глен Йънгкин беше друг харесван от донорите кандидат, който можеше да помогне на Тръмп да спечели щата, преминал към демократите през последните четири избора. Сенатор Марко Рубио от Флорида имаше потенциал да разшири електоралната база на републиканците и да привлече испаноговорящите гласоподаватели. Сенатор Тим Скот от Южна Каролина щеше да е точка пред чернокожите избиратели, той е популярен и сред християните евангелисти.

От своя страна Ванс е най-близо идеологически до Тръмп. Хора, запознати с начина на мислене на бившия президент, твърдят, че той е останал впечатлен от последните телевизионни изяви на Ванс заради харизматичния му изказ и бърза мисъл. През последните години двамата политици поддържат лична комуникация. Тръмп често е звънял, за да обсъждат политически стратегии.

"Понякога той приемаше моя съвет, понякога - не. Понякога той ми даваше съвет", споделя Ванс пред журналист от списание "Тайм".

Ванс може и да помогне на Тръмп за привличане на гласоподавателите със "сини якички" от работническата класа в Средния Запад, но позицията му срещу абортите вероятно ще отчужди жените от предградията. Напоследък Ванс възприе позицията на Тръмп, че абортите трябва да бъдат обект на местната политика на отделните щати. Кандидатът за вицепрезидент обаче не изключва и някои ограничения, наложени от федералното правителство. Според него след установяването на минимални стандарти, отделните щати трябва да определят 90% от политиката за абортите.

Джей Ди Ванс беше най-агресивният сред претендентите за поста. Часове след като Доналд Тръмп оцеля при опит за покушение през юли в Пенсилвания, сенаторът хвърли вината върху президента Джо Байдън.

"Това не е някакъв изолиран инцидент", написа Ванс. "Централната тема в кампанията на Байдън е, че Доналд Тръмп е авторитарен фашист, който трябва да бъде спрян на всяка цена. Тази реторика доведе пряко до опита за убийство на президента Тръмп", посочи Ванс.

Властите така и не установиха мотива на стрелеца, който беше ликвидиран на място.

Снимки: БТА

Ако Доналд Тръмп спечели президентската надпревара, Джей Ди Ванс ще стане водещ кандидат за номинацията на републиканците за вота през 2028 г. Мнозина очакват ожесточена надпревара сред сподвижници на Тръмп, които се надяват да го наследят начело на движението " Да направим Америка велика отново". Някои от приближените на Тръмп се съмняват, че той би искал да посочи потенциален наследник. Но с избора си на Джей Ди Ванс той може и да го е направил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 победи Ботев Враца в контрола
ЦСКА 1948 победи Ботев Враца в контрола
Карвахал претърпя успешна операция на връзките на коляното
Карвахал претърпя успешна операция на връзките на коляното