НОВИНИ

В надпреварата за Белия дом: Кой е номинираният за вицепрезидент Джей Ди Ванс от републиканците

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:21, 16.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

За първи път след опита за покушение Доналд Тръмп се появи публично.Той официално беше номиниран за кандидат-президент на републиканците на Конгреса на партията. В надпреварата за Белия дом, бившият американски президент номинира за вицепрезидент сенатора от Охайо Джей Ди Ванс.

Благ, смирен, неузнаваем. Два дни след опита за покушение Доналд Тръмп се появи пред съпартийците си - емоционален и с видими следи от стрелбата срещу него.

Джеф Кауфман, председател на Републиканската партия на Айова: "Каня всички да се присъедините към мен с подкрепата си за Доналд Тръмп в това велико начинание. Това е начинание, което ще направи Америка отново богата. Това е начинание, което ще направи Америка отново безопасна. Това е начинание, което ще направи Америка отново силна. Това е начинание да направим Америка отново велика. За мен е чест да номинирам Доналд Джей Тръмп за кандидат президент на Съединените щати."

Тръмп не произнесе реч, не се качи и на сцената. След покушението предпочетете да запази мълчание. Решението си за избор на вицепрезидент обяви от социалните мрежи преди да се присъедини към съпартийците си:

"След продължително обсъждане и размисъл и като взех предвид огромните таланти на много други, реших, че човекът, който е най-подходящ да заеме позицията на вицепрезидент на Съединените щати, е сенаторът Джей Ди Ванс от великия щат Охайо."

Човекът, който някога нарече Тръмп "Хитлер на Америка" и който твърдеше, че който гласува за Тръмп е "идиот" става негов съотборник в битката за Белия дом. 39-годишният сенатор от Охайо е бивш ветеран, възпитаник на Йейл, основател на компания за рисков капитал и автор на бестселър, в който описва скромния си произход в Средния Запад.

Джей Ди Ванс е пример за успешния път към висшето общество. През 2021 г. той прави рязък завой в политическите си възгласи, извинява се за предишните си изказвания за републиканците и се кандидатира за сенатор. За него се знае също, че е много близък с големия син на Тръмп - Доналд Тръмп-младши.

Според анализаторите, заради произхода си и възрастта си Джей Ди Ванс ще помогне на Тръмп да спечели в така наречените "колебаещи се щати".

Джо Байдън, президент на САЩ: "Той е клонинг на Тръмп. Не виждам никаква разлика."

Джо Байдън даде първото си телевизионно интервю след опита за покушение срещу опонента му. Той защити реториката си, но разясни свое изказване за Тръмп, направено няколко дни преди опита за убийство:

"Не съм казвал "на прицел". Имах предвид - на фокус. Да се фокусираме върху това, което прави Тръмп. Да се съсредоточим върху неговата политика."

Големият ден за Тръмп е в четвъртък, когато на Конгреса на републиканците трябва да приеме номинацията за кандидат-президент.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС отбелязва 30 г. от САЩ ‘94 с уникална юбилейна фланелка
БФС отбелязва 30 г. от САЩ ‘94 с уникална юбилейна фланелка
Спортни новини 16.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.07.2024 г., 12:20 ч.