НОВИНИ

След опита за покушение: Тръмп и Байдън зоват за охлаждане на страстите и обединение

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:20, 15.07.2024
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Демократи и републиканци с призиви за успокояване на обстановката след покушението срещу Доналд Тръмп. "Политиката не може да бъде бойно поле", каза президентът Джо Байдън, а Тръмп обеща да обедини страната.

Политическите страсти трябва да се охладят - за това прикани американският президент Джо Байдън по време на свое обръщение към страната. И още - "Не можем да позволим насилието да се превърне в норма".

"Уважаеми сънародници, искам да поговоря с вас за нуждата от охлаждане на политическите страсти и да помним, че можем да не сме съгласни един с друг, но не сме врагове. Ние сме съседи. Ние сме приятели, колеги, граждани. Но най-важното - ние сме сънародници и трябва да бъдем заедно. Помислете какво прави Америка толкова специална. Нищо не е по-важно от това да бъдем заедно сега. Можем да го направим", заяви американският президент Джо Байдън.

Байдън говори от Овалния кабинет. Това е третият случай, в който той използва кабинета, за да коментира въпроси от голямо значение за американците, откакто през 2021 г. пое властта, коментират медии.

Междувременно Доналд Тръмп пристигна в Милуоки, където след броени часове започва Националната конвенция на Републиканците. На нея той трябва официално да бъде номиниран за кандидат на партията за Белия дом. Тръмп даде първото си интервю след опита за покушение и каза, че е пренаписал изцяло речта си и акцент в нея ще бъде обединението на страната, а не критиките към Джо Байдън. В следващите дни във фокуса на медийното внимание ще бъде Конвенцията на републиканците.

Снимки: БТА

"Няколко са важните моменти - вниманието към конвенцията на републиканците ще бъде много голямо. Сега интересът към това кой ще бъде избран за вицепрезидент е още по-голям. И разбира се - кулминацията - речта на Тръмп в четвъртък. Ще бъде интересно да се проследи какво ще кажат хората - за тона, за посланията. И в по-широк план - какво мислят за причините, заради които се стигна до стрелбата", коментира Джулия Азари, преподавател по политически науки.

От Сикрет Сървис обявиха, че са напълно готови за събирането на републиканците и че не бива да има притеснения за сигурността на делегатите.

В началото на следващата седмица в Долната камара на Конгреса директорът на службата Кимбърли Чийтъл ще отговаря на въпроси за действията на служителите си и реакциите им при стрелбата срещу Тръмп. Към момента мотивите на нападателя - 20 годишният Томас Матю Крукс не са ясни.

До момента разследването не е установило за идеологически уклон или някакви ментални проблеми при Крукс. Отсъства език на омразата или заплахи в профилите му в социалните мрежи. Мнозина анализатори очакват след призивите за спокойствие още по-голямо изостряне на обстановката, заради огромното разделение в американското общество, което вече освен на думи, се превъплъщава и в действия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трети ден Сакар продължава да гори
Трети ден Сакар продължава да гори
Докато властват горещниците температурите ще се покачват още, рискът от пожари е екстремален
Докато властват горещниците температурите ще се покачват още, рискът от пожари е екстремален