НОВИНИ

Докато властват горещниците температурите ще се покачват още, рискът от пожари е екстремален

bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 15.07.2024
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Следващите дни у нас ще властват горещниците - това са най-топлите дни през годината. Те от своя страна повишават риска от възникването и разрастването на вече съществуващи пожари. Какви температурни стойности ни очакват?

"Продължава горещото време, като и днес и в близките два дни, температурите ще бъдат с още поне градус-два по-високи и вече не само в Сандански, но в повече райони от страната се очакват стойности над 40 градуса, като отново обръщам внимание на факта, че в градовете, които неслучайно се наричат острови на топлина, заради сградите и асфалта, както и на пряка слънчева светлина, усещането ще бъде за още по-горещо от действителното време", коментира Христина Балинска.

С продължаващото горещо и безвалежно време, в почти цялата страна рискът от възникване на пожари е много висок и екстремален, областите в оранжево и червено на картата, при който възникналите огнища са трудни за овладяване. Обстановката се усложнява и от вятъра. И днес ще остане ветровито, особено в източната половина от страната.

Относително захлаждане предстои в края на седмицата, което ще дойде с валежи, гръмотевични бури и локални градушки. С очакваните валежи в петък и събота ще намалее рискът от пожари.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 15.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 15.07.2024 г., 12:20 ч.
В Милан очакват Мората да премине медицински прегледи във вторник
В Милан очакват Мората да премине медицински прегледи във вторник