НОВИНИ

Социални работници на протест за по-високи заплати

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:09, 16.07.2024
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Служители на Агенция "Социално подпомагане" излязоха на протест пред Министерството на труда и социалната политика. Те не са доволни от възнагражденията си и настояват за увеличение. Демонстрацията ще продължи един час.

Служителите на агенцията настояват за увеличение на заплатите, тъй като в момента в системата брутната заплата е около 1000 лева, което според тях е крайно недостатъчно, за да покриват нуждите си.

"Исканията са ни от миналата година за 30% ръст на възнагражденията. Знаете, че с постановление предишното редовно правителство през пролетта увеличи заплатите с твърда сума, специално социалните работници получиха по 200 лв. бруто, което е далеч под 30%, което ние искаме. Считаме за разумно да се осигури ресурс, за още минимум 15% или 20% при възможност, който да се разпредели отново по справедлив начин, за да не отваря ножицата и тези с по-високи възнаграждения да получават още повече ресурс, а да бъде насочен към колегите с най-ниски заплати", коментира Кремена Атанасова.

Според протестиращите ниските заплати са причината и за отлив на млади кадри от агенцията.

Исканията им са за минимум 15 - 20% увеличение, което да бъде разпределено справедливо. Ако исканията им не бъдат изпълнени, те заявиха, че са в готовност да спрат работа и да обявят безсрочни стачни действия.

На среща с изпълнителния директор протестиращите се договориха за период от един месец, в който да има развитие по отношение увеличението на заплатите им. Според тях това ще е достатъчен срок, в който да стане ясно колко точно средства ще бъдат осигурени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 16.07.2024 г., 12:20 ч.
Спортни новини 16.07.2024 г., 12:20 ч.
Калин Стоянов от Стара Загора: Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието
Калин Стоянов от Стара Загора: Чакаме помощ от Чехия и Румъния за овладяване на бедствието