НОВИНИ

Тръмп - милиардерът, който преобърна американската политика

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:09, 09.10.2024
Чете се за: 17:27 мин.
По света
тръмп милиардерът преобърна американската политика
Снимка:
Слушай новината

Много преди да се кандидатира три пъти последователно за президент Доналд Тръмп е най-колоритният милиардер в САЩ. Животът му е по всички таблоиди и телевизии десетилетия преди да влезе в Белия дом, а по време на кампанията през 2015 - 2016 г. никой не очакваше, че именно той ще стане президент.

Сега 78-годишният Тръмп отново опровергава житейската логика и планира драматично завръщане в Белия дом.

Наследникът

Тръмп е четвърто дете в семейството на милиардера от сферата на недвижимите имоти Фред Тръмп.

Въпреки семейното богатство, очакванията за него са били да заеме един от по-ниските постове в семейната компания и е изпратен във военна академия на 13-годишна възраст след лошо поведение в училище.

След като се дипломира от Университета в Пенсилвания той става потенциалният наследник, тъй като по-големият му брат Фред избира кариера на пилот.

Братът на Доналд Тръмп - Фред, умира на 43-годишна възраст от алкохолизъм. Тази трагедия в семейството кара Доналд Тръмп да избягва цигарите и алкохола през целия си живот.

Твърди, че е влязъл в бизнеса с имотите с "малък заем" от 1 милион долара от баща си.

Помага му да управлява огромното портфолио от жилищни сгради в кварталите на Ню Йорк, поема контрола върху компанията през 1971 г. и я преименува на Организацията Тръмп.

Баща му, описван от Тръмп като "неговото вдъхновение", умира през 1999 г.

Марката "Тръмп"

Под ръководството на Тръмп семейният бизнес се пренасочва от жилищни сгради в Бруклин и Куинс към лъскави имоти в Манхатън.

Тръмп Тауър е една от емблематичните сгради на прочутото 5-о авеню и може би най-известната сграда в империята на бившия президент.

Под марката "Тръмп" има и казино зали, етажна собственост, голф игрища и хотели от Атлантик сити, до Чикаго и Лас Вегас, та чак до Индия, Турция и Филипините.

Тръмп става истинска звезда като влиза в шоубизнеса - първо като собственик на конкурсите "Мис Вселена", "Мис тийнейджър САЩ", а после и като създател на риалити шоу по Ен Би Си "Стажантът".

"Стажантът" се излъчва в продължение на 14 сезона и в шоуто се ражда прочутата фраза, превърнала се в търговска марка за Тръмп - "Уволнен си!".

Тръмп е автор на няколко книги, участва във филми и е продавал с участие в реклами всичко - от напитки до вратовръзки. През последните години богатството му се стопява и според класация на "Форбс" притежава около 4 милиарда долара.

Шест пъти е обявявал фалит, през годините е укривал информация и от данъчните власти.

Семейството

Личният живот на Доналд Тръмп е изцяло на показ пред обществото. Първата му и може би най-известна съпруга е Ивана Зелникова - атлет и модел от Чехия. Двойката има три деца - Доналд младши, Иванка и Ерик. Развеждат се през 1990 г.

Ожесточената съдебна битка е на първите страници на клюкарските издания, а Ивана обвинява Тръмп в домашно насилие.

Жени се за актрисата Марла Мейпълс през 1993 г., два месеца след раждането на единственото им дете - Тифани. Следва развод през 1999 г.

Настоящата съпруга на Тръмп е словенският модел Мелания Кнаус. Женят се през 2005 г. и имат син - Барън Уилям Тръмп, който неотдавна навърши 18.

Обвинения в непристойно сексуално поведение и извънбрачни връзки бележат живота на Тръмп като политик.

По-рано тази година два отделни съдебни състава постановиха, че Тръмп е наклеветил писателката Е Джийн Карол, като отхвърли обвинението ѝ в сексуално насилие. Той беше осъден да ѝ плати общо 88 милиона долара, но обжалва.

Тръмп беше осъден и по 34 обвинения за фалшифицарене на бизнес отчетите си, за да прикрие, че е дал пари в замяна на мълчание на порноактрисата Сторми Даниелс за извънбрачна връзка, която тя твърди, че е имала с него през 2006 г.

Кандидатът

В интервю през 1980 г. 34-годишният Тръмп описва политиката като "много зъл начин на живот" и казва, че "най-способните хора" избират света на бизнеса.

Но през 1987 г. започва да се заиграва с кандидатура за президент. За кратко опипва почвата за влизане в надпреварата през 2000 г. като кандидат от Реформистката партия на Рос Перо, после и през 2012 г. като евентуален кандидат за номинацията на Републиканската партия.

Тръмп е от най-шумните поддръжници на конспиративната теория за произхода на Барак Обама и публично твърди, че той е роден в Кения, а не в САЩ. През 2016 г. милиардерът признава, че всичко това е било лъжа, но никога не се извинява.

През 2015 г. Доналд Тръмп официално съобщава, че се кандидатира за Белия дом, обявява американската мечта за мъртва, обещава да я възкреси и тя да бъде "по-голяма и по-добра".

В тази реч той парадира с богатството и бизнес успеха си; обвинява Мексико в изпращане на наркотици, престъпност и изнасилвачи в САЩ; и обещава да накара Мексико да плати за построяване на ограда по границата.

На дебатите е доминиращ, реториката му е изпълнена с политически противоречия, но въпреки това привлича както обожаващи го фенове, така и яростни критици, а медийните прожектори просто не могат да отлепят очи от него.

Под лозунга на кампанията "Да направим Америка отново велика" Тръмп лесно пребори своите съперници в Републиканската партия, за да се изправи срещу демократа Хилари Клинтън.

Тогава той е новото лице в политиката, белязан от противоречия и скандали с изтекъл аудиозапис, в който се хвали за сексуално насилие. Последен е в проучванията на общественото мнение.

Но именно Тръмп беше човекът, който се смя последно, когато анализатори и социолози бяха тотално изненадани от победата му над политика ветеран Хилари Клинтън. Полага клетва като 45-ия президент на САЩ на 20 януари 2017 г.

Президентът

Още в първите часове на мандата Доналд Тръмп внесе невиждана до тогава драма - обявяваше решенията си в социалната мрежа Екс, известна в миналото като Туитър, открито влизаше в сблъсък с чуждестранни лидери.

Оттегли САЩ от мащабни споразумения за климата и търговията, забрани влизането в страната на граждани от 7 мюсюлмански държави, въведе имиграционни ограничения, започна търговска война с Китай, въведе рекордни данъчни намаления и преформатира отношенията в Близкия изток.

В продължение на почти две години специален прокурор разследва предполагаем заговор между кампанията му и Русия. 34 души са с повдигнати обвинения от хакване на компютри до финансови престъпления, но не и Тръмп. Разследването не установява заговор.

Малко по-късно Тръмп става едва третият президент в историята на САЩ, който е признат за виновен в процедура по импийчмънт в Долната камара на Конгреса по обвинения, че е оказвал натиск на чуждо правителство да събере компромати срещу съперника му демократ Джо Байдън. Тръмп е оневинен от контролирания от републиканците Сенат.

Кампанията за втори мандат като президент е доминирана от ковид пандемията.

Тръмп е остро критикуван за политиката му по време на тази криза, когато САЩ бяха държавата с най-много смъртни случаи и зарази. Президентът правеше скандални коментари, като предположи, че вирусът може да бъде лекуван като се инжектира белина в тялото.

Принуден беше да спре кампанията си през октомври, когато се заразява с ковид.

Въпреки че получава гласовете на 74 милиона американски избиратели - най-високият брой гласували за действащ вече президент, все пак губи президентския вот през 2020 г. с над 7 милиона гласа в полза на Джо Байдън.

От ноември 2020 до януари 2021 г. подхранва твърденията и конспиративните теории за откраднати гласове - твърдения, за които беше постановено, че са неоснователни в над 60 съдебни дела.

Отказвайки да приеме изборния резултат, Тръмп насърчава привържениците си да тръгнат към Капитолия на 6 януари 2021 година, където победата на Джо Байдън трябваше официално да бъде сертифицирана от Конгреса.

Стигна се до щурм, който застраши живота на законодателите и на вицепрезидента Майк Пенс. Щурмът на Капитолия доведе до втора историческа процедура по импийчмънт срещу Доналд Тръмп и той отново беше оневинен от Сената.

Действията му на този ден са във фокуса на два процеса срещу Тръмп.

Завръщането

Политическата кариера на Доналд Тръмп изглеждаше мъртва след щурма на Капитолия. Донори и привърженици се кълняха никога повече да не го подкрепят, дори най-близките му съюзници се отрекоха от него.

Той дори не присъства на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън. Премести семейството си във Флорида, но лоялните му поддръжници твърдо стояха зад него и той успя да си върне влиянието в Републиканската партия.

Може би най-трайният завет от президентството на Тръмп стана видим едва след края на мандата - тримата консервативни съдии, които той номинира за Върховния съд, отмениха 50-годишното право на аборт на територията на САЩ.

Въпреки че е обвиняван за лошия резултат на Републиканската партия на изборите за Конгрес през 2022 г., Тръмп обяви, че ще се кандидатира отново за президент и бързо се превърна във фаворит за номинацията на републиканците.

Над 10 претенденти за републиканската номинация, сред тях и бившият вицепрезидент Майк Пенс, се отказаха един по един от битка с Тръмп.

Тръмп влезе в същинската част на предизборната кампания с 91 обвинения, но стратегията му за отлагане на съдебните процеси се оказа печеливша. Три дела няма да се състоят преди изборния ден, а произнасянето на присъдата му в Ню Йорк е отложено за края на ноември.

На 13 юли 20-годишен стрелец се опита да убие Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания. Томас Матю Крукс стреля с пушка и го уцели в ухото.

Само дни по-късно на Националната конвенция на Републиканската партия Тръмп беше герой и официално беше коронясан като кандидата за президент за трети пореден път и на път за реванш с Джо Байдън.

Президентството на Джо Байдън беше белязано от подем в икономиката след пандемията, но и от висока инфлация, ръст на нелегалната имиграция и хаос на външнополитическата сцена.

Победата на Тръмп изглеждаше неизбежна до момента, в който Джо Байдън се оттегли и на сцената излезе Камала Харис. Проучванията на общественото мнение сочат, че Харис е мобилизирала либералните гласоподаватели, събрала е милиони долари дарения и сега надпреварата е крайно оспорвана.

На един от митингите си Доналд Тръмп просто казва - датата 5 ноември ще е "най-важният ден в историята на страната".

Какво обещава Тръмп?

Външна политика

  • не планира да спазва чл. 5 от Договора за НАТО и би насърчил Русия да прави, каквото иска, ако страна членка не увеличи бюджета за отбрана до над 2% от БВП;
  • обещава да сложи край на войната в Украйна още в първия си ден като президент, не казва как;
  • чистка в правителството на всички, които са довели до безкрайни войни и замяна на тяхно място с хора, които защитават американските интереси;
  • връща забраната за пътуване в САЩ на чуждестранни граждани от 7 мюсюлмански държави;
  • твърда подкрепа за Израел във войната в Близкия изток.

Икономика

  • намаляване на корпоративния данък от 15% на 21%;
  • край на облагането на извънредното заплащане;
  • край на облагането на бакшишите;
  • спиране на социалните придобивки;
  • намаляване на разходите на правителството;
  • забрана на ипотеките за нелегални имигранти;
  • временно въвеждане на таван на лихвите по кредитни карти до 10% (сега средното ниво на лихвата е 21%).

Имиграция

  • прогонване на заподозрени членове на гангстерски групи, дилъри на дрога, членове на картели;
  • провеждане на най-мащабните в историята депортации;
  • автоматично даване на "зелени карти" на чужди граждани, които са завършили колежи в САЩ;
  • отнемане на визите за симпатизанти на Хамас.

Образование

  • властта в сферата на образованието да е изцяло в ръцете на щатските власти;
  • родителите отново да имат последната дума в образованието - да избират директори на училищата, да определят допълнително материално стимулиране за учителите и намаляване на училищната администрация;
  • закриване на Министерство на образованието;
  • орязване на финансирането за училища, които преподават джендър идеология.

Здравеопазване

  • замяна на Обамакеър с ново здравно законодателство;
  • изравняване на цените за лекарства с тези в други развити държави;
  • няма да подпише федералната забрана за абортите и това трябва да е в правомощието на щатските власти;
  • не подкрепя забрана за контрол върху раждаемостта;
  • ще принуди или правителството, или застрахователните компании да плащат за ин витро;
  • подкрепя употребата на марихуана с медицинска цел.

Нови градове и летящи автомобили

  • строеж на т.нар. "Градове на свободата";
  • строеж на 10 нови града на федерална земя;
  • разработване на автомобили с вертикално излитане за семействата.

Енергетика

  • намаляване цените на енергията чрез увеличаване на американското производство;
  • премахване на лимита върху износа на американски природен газ;
  • отмяна на климатичните политика на Байдън за петролните компании;
  • разширяване на производството на енергия чрез ветрогенератори;
  • насърчаване на добива на криптовалута - индустрия, която разчита на изкопаеми горива.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Загуби за Шиникова и Каратанчева на турнири в Европа
Загуби за Шиникова и Каратанчева на турнири в Европа
МС класифицира още 4 вещества като наркотични
МС класифицира още 4 вещества като наркотични