НОВИНИ

Камарата на следователите приветства отмяната на част от промените в Констиуцията

разследване възникналите взривове елин пелин води надзора софийската окръжна прокуратура
bnt avatar logo
от БНТ
16:50, 29.07.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Камарата на следователите в България приветства решението на Конституционния съд, с което част от промените в основния закон бяха определени като противоконституционни. Това става ясно от позиция на съсловната организация.

"Камарата на следователите в България многократно е изразявала своята критична позиция към тези промени, като официално изготви и становище до Конституционния съд. Така наречената „съдебна реформа“ не бе съобразена с разпоредбите на Конституцията на Република България и бе в нарушение на един от основополагащите принципи на Европейския съюз за върховенство на правото.

Убедени сме, че Решението на Конституционния съд от 26.07.2024 г. ще позволи да започне процес по разрешаване на реалните проблеми, които разследващите органи, прокуратурата и съдът срещат ежедневно в наказателния процес. От съществена важност за ефективното и най-вече справедливо правосъдие у нас е премахването на формализма в процесуалното право, осигуряването на качествени и срочно изготвени експертни заключения в хода на разследванията, актуализиране и на материалното право. Това ще спомогне за провеждането на пълно и всестранно разследване по делата, както и ще осигури срочното им приключване.

Българските следователи винаги сме поддържали и ще продължим да поддържаме идеята за разумни и конституционосъобразни законови изменения, които да осъвременят наказателната концепция у нас и да отговарят на обществените нагласи и потребности. В интерес на гражданите, на цялото общество, е изготвянето на нормативната уредба от законодателя да се реализира в тесен диалог и конструктивно сътрудничество с професионалната и с академичната общности.

Становището на Камарата на следователите в България по конкретното конституционно дело за промените в Конституцията бе взето предвид и бе потвърдено от КС, защото нашият глас бе гласът на разума", се казва в позицията на камарата.

От съсловната организация изразяват готовност да участват и занапред в изграждането на стабилна и ефективна съдебна система, в утвърждаването на авторитета ѝ като защитник на интересите на българските граждани и правовата държава.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 души са ранени след нападение с нож във Великобритания
8 души са ранени след нападение с нож във Великобритания