НОВИНИ

Конституционният съд отмени съдебната реформа, но запази разпоредбите за служебния кабинет

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:27, 26.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Конституционният съд отмени съдебната реформа, но остави орязаните права на президента при назначаването на служебен кабинет. Държавният глава и занапред ще трябва да избира служебен премиер измежду председателя на парламента, шефа на БНБ и неговите заместници, председателят на Сметната палата и неговите заместници и омбудсмана и заместника на обществения защитник. Депутатите и министрите вече ще могат да бъдат двойни граждани - български и на чужда държава. По този въпрос конституционните съдии са се разделили на две и така решение не е взето, а остава новоприетият в края на миналата година текст.

Конституционният съд успя да вземе решение само по темата промени в глава "Съдебна власт". С осем гласа "за" и четири особени мнения Конституционният съд приема, че са противоконституционни промените, с които Висшият съдебен съвет се разделя на два отделни съвета - съдийски и прокурорски. Намалява се мандатът на главния прокурор и се орязват неговите правомощия, както и се въвежда в Конституцията механизъм за разследването на обвинител номер едно и неговите заместници.

Трима съдии са подкрепили конституционни промени в Съдебната и са подписали решението с особено мнение - това са Десислава Атанасова, Борислав Белазелков и Константин Пенчев, като съдия Пенчев не подкрепя единствено текста, с който се отнемат правомощията на главния прокурор да сезира Конституционния съд. Така мнозинството от 9 съдии възстановява текстовете, които действаха до 23 декември, когато промените в Конституцията бяха публикувани в Държавен вестник.

По отношение на промените в начина, по който се избира служебен премиер и се назначава служебно правителство всъщност Конституционният съд не успя да вземе решение.

Шестима съдии смятат промените за противоконституционни - това са шефката на Конституционния съд Павлина Панова и съдиите Марияна Финкова, Таня Райковска, Атанас Семов, Янаки Стоилов и Соня Янкулова. Другите шестима - Десислава Атанасова, Борислав Белазелков, Красимир Влахов, Надежда Джелепова, Филип Димитров и Константин Пенчев подкрепят промените. Така новоприетите текстове, според които президентът назначава служебен премиер измежду шефа на парламента, подуправителя на БНБ или негов заместник, председателя на Сметната палата и заместниците му, омбудсмана или неговия заместник - остават.

Остава и текстът, според който служебният премиер предлага структурата и състава на служебния кабинет. Пак с 6:6 не е взето решение и остава в сила текстът, според който депутатите и министрите могат да са двойни граждани - български и на друга държава.

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид няма да разчита повече на Жоао Феликс
Атлетико Мадрид няма да разчита повече на Жоао Феликс
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал
Тежка катастрофа в Бургаско, има загинал