НОВИНИ

Взривовете край Елин Пелин затихват, все още летят осколки (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от БНТ
13:54, 26.07.2024 (обновена)
Чете се за: 07:47 мин.
У нас
Слушай новината

Взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин затихват, но все още летят осколки. Няма горящ огън, има тлеене в складовете за фойерверки край Елин Пелин, каза главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев.

Не е отминала напълно опасността в гара Елин Пелин. Там спорадичните взривове продължават. 5 от 6-те склада с фойерверки са напълно изпепелени. Пожарникари и военни се борят пламъците да не прехвърчат към шестия склад. Все още има евакуирани хора. В неизвестност остават двама, намирали се на територията на складовете. Късно снощи почина 49-годишният експерт от Минно-геоложкия университет Петър Шишков, а неговата дъщеря се бори за живота си с 85 процента изгаряния в "Пирогов". Двамата са извадени от складовете-бомби от пожарникари в много рисков и за техния живот момент.

Хеликоптери "Кугар" и Ми-17 от състава на Военновъздушните сили започнаха да гасят огъня в зоната на инцидента преди обяд, но по-късно преустановиха гасенето от въздух.

Първа жертва

Вътрешният министър Калин Стоянов съобщи рано тази сутрин, че приетият вчера в "Пирогов" с 35% изгаряния 49-годишен мъж е починал. Става дума за доцент Петър Шишков, преподавател в Минно-геоложкия университет. Той е представител на гилдията на пиротехниците в България, дизайнер на шоу програми с фойерверки и е работил в сферата близо 30 години. При адския взрив е бил силно обгазен.

Тежко остава състоянието на 20-годишното пострадало момиче

Лекарите в "Пирогов" се борят за живота на 20-годишната дъщеря на Петър Шишков - Кристина, която също е била там. Търсят се кръводарители за нея. Момичето е с 85% изгаряния.

Технологична грешка или човешка небрежност е причината за инцидента?

Мощни взривове разтърсиха района вчера малко след 18.30 ч., а складовете за пиротехника продължават да гърмят и към момента. Все още остава неизвестна причината за трагедията. По първоначални данни на очевидци технологична грешка най-вероятно технологична грешка при подготовка на специално представление със заря е причина за взрива в склада край гара Елин Пелин, научи БНТ.

Главният секретар на МВР заяви, че взривът е възникнал от складово помещение в началната част и има първоначални данни от свидетел. Най-вероятно става въпрос за човешка небрежност, каза Калганджиев и добави, че може би това ще е една от основните версии, по които ще се работи.

Преустановено е движението на влакове в района

Обявено е частично бедствено положение и снощи започна евакуация на хората от село Гара Елин Пелин. Ограничено е движението в района и е преустановено движението на влаковете.

Фини прахови частици над нормата

Фини прахови частици над нормите са замерени в района на Елин Пелин, показват данните от мобилната лаборатория. Пулмологът д-р Александър Симидчиев обясни, че замърсяването на въздуха е проблем особено за чувствителните, хора, особено за тези, които имат хронични белодробни и хронични сърдечносъдови заболявания.

Проверките на властите не отчитат влошаване в качеството на въздуха.

"Към момента няма завишение на фини прахови частици няма и опасност за живота и здравето на хората", коментира Кристиян Иванов, зам.-директор на "Аварийна помощ и превенция“ към СО.

Неспокойна нощ за живеещите в района

Измина неспокойна нощ за жителите на Гара Елин Пелин и съседните населени места. Близо 150 души са евакуирани от домовете си. Хората са уплашени, има счупени прозорци и тавани вследствие на взривовете. Граждани разказаха, че чакат да утихне, за да се приберат по къщите.

Председателят на Общинския съвет Богомил Бранков разказа и как е била организирана евакуацията на хората от село гара Елин Пелин.

"По нареждане на вътрешния министър първите две улици бяха евакуирани, беше подготвено място за пренощуване в читалището в Гара Елин Пелин, но всички хора се настаниха при близки, каза Богомил Бранков - председател на Общинския съвет в Елин Пелин.

Не е засегнат един от складовете с голямо количество пиротехника

Взривовете в складовете продължиха през цялата нощ и все още се чуват периодично, но вътрешният министър посочи, че честота им се забавя.

"Чувате има гърмежи, на всеки час се извършваше облитане с наши дронове, с които наблюдавахме ситуацията. Складът за който се очаква че има 2 тона тротилов еквивалент, не е засегнат. Покрай него е горяло, но той е в цялост", каза Калин Стоянов, служебен министър на вътрешните работи.

"Не можем да кажем, че ситуацията е напълно овладяна. Няма горящ огън, има тлеене в засегнатите складове, което предполага хаотично гърмене на пиротехниката. Ще направим просеки в северозападната част на Гара Елин Пелин и в югозападната част на Елин Пелин, това е превантивно. Колеги от специализирания отряд за борба с тероризма констатираха, че не можем да вкараме сили, които да осъществяват допълнителни гасителни дейности на земя", каза Кангалджиев.

Кога ще влязат разследващите?

До момента облитанията с дронове са установили силно горене в центъра на складовата база. Пожарникари и разследващи ще влязат там 24 часа след последния гърмеж.

"Към момента не е целесъобразно да влиза жива сила, тъй като при тяхното задействане започва летеж на осколките във всички посоки. Защото са паднали така нар. пирамиди, които са били построени, когато са били в склада", заяви комисар Кирил Желев, ГД "Специални операции и борба с тероризма".

В общината се създава кризисен щаб, предстои оценка на щети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж
Румен Радев се срещна със Стефка Костадинова и Георги Глушков в Париж
Ботев Враца се похвали с ново попълнение
Ботев Враца се похвали с ново попълнение