НОВИНИ

Версии след експлозиите: Експерти с различни мнения за взривовете в складовете с пиротехника

Николай Минков
от Николай Минков
13:44, 26.07.2024
Чете се за: 05:52 мин.
У нас
Слушай новината

Два опита за спасителна операция са направени през нощта от армейско сапьорно подразделение, начело с капитан Гърков и експерти, които са влезли с бронирани машини "Пустинна котка" в зоната на взривовете. Това съобщи за "По света и у нас" експертът Валентин Радев. Той поясни, че складовете са изградени по всички изисквания на Министерството на отбраната.

Първата задача била разузнаване от въздуха, за да се оцени фактическото състояние в зоната на взрива и да се начертаят безопасни маршрути за влизане.

"Разбира се, преди да влезем направихме една осигуровка с още един дрон. Разгледахме полето отгоре с термовизия и видяхме, че последното хранилище, което е шесто поред, те са шест, не е взривено и огънят не е стигал до там. След като ни увериха в това, тогава влезнахме по един черен път, влезнахме вътре", разказа Валентин Радев - експерт по взривове, председател на Сдружението на специалистите по боеприпаси

Опитът за спасителна операция и първи оглед на терен е извършен след разрешение на военния министър за включване на сапьорно подразделение.

"Министър Запрянов разреши вчера да дойдат така наречените "пустинни котки", бронирани машини на Военна полиция и с тях влязохме, за да е безопасно за хората, които влезнахме вътре. Първият път, когато влезнахме вътре, даже самият адмирал Ефтимов беше с нас - каски, бронежилетки, защото още имаше горящи пиротехнически средства, но все пак, понеже казаха, че има двама, трима, днес чувам, че са двама, но ние знаехме, че са трима, решихме, че може да има живи хора и шанс да бъдат спасени. И трябва да се направи такова нещо. Не се изкачва", допълни още Валентин Радев.

Картината в зоната на взрива е поразила сапьорите и експертите.

"Бях изненадан от мащабите на място, примерно разрушенията - бетонна колона на портала, паднала на пътя, трудно я заобикаляхме с котката. Интересно беше, че покривът е с ламарини, всъщност - винкели бяха на около 20-30 метра в страни, изтърбушени и запалени автомобили, запалени напълно", каза още Валентин Радев.

Самите хранилища обаче са били изградени по всички изисквания на Министерството на отбраната за съхранение на взривни вещества.

"Има бетонни отливки - 3 метра, след това пръст и единият склад не може да предава на другия. В случая обаче, се е случило предаване на горенето от единия склад на другия. Видяхме го това нещо - тези хранилища, тези сгради, където се съхраняват нещата, имат лек покрив. Ако нещо стане, както е в случая - да отлети покривът, да не разбие стените и да убие хора", допълни експертът.

Причината пожарът да се разрази, въпреки обезопасяването на отделните складове, е екстремната температура в района на взривовете.

"Температурите са високи, над 1000 градуса. И това се случи всъщност. Това е опасността - пожарът. Това видяхме. Това ме впечатли и вътре имаше още много висока температура там, където влязохме", заяви Валентин Радев.

Според него излишно е била създадена паника сред населението.

"Обяснението, моето, като експерт, е, че това е пиротехника там. Не е опасно. Няма осколки на големи разстояния, както се притесняваха хората, там на селото. Няма опасност за тях. Но ударната вълна бързо се погасява. Тя е с експоденциална функция и гасне", заяви Валентин Радев.

Според Радев последният, шести склад, в който има най-много опасни вещества е най-добре защитен и е сравнително отдалечен от епицентъра на първичния взрив и последвалите пожари. Други експерти обаче твърдят противното.

"Няма как да не остане непокътнат складът. При такива взривове обикновено всичко се унищожава. Не остава нищо", коментира Пламен Василев - експерт по взривни вещества.

Разследването може да почне, едва след като последният взрив отшуми, но ще има оскъдни доказателства.

"На терен ще останат останки от бариев нитрат, магнезии, калиев хлорат и др.", каза Пламен Василев - експерт по взривни вещества.

Ако има два тона тротил, ще има дупка с дълбочина стотина метра и с диаметър около километър, обясни Василев и опроверга твърденията за такова количество експлозивно вещество.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура
Разследване за възникналите взривове край Елин Пелин се води под надзора на Софийската окръжна прокуратура