Камелия Нейкова: Между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции

Николай Минков
от Николай Минков
08:34, 10.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Новият председател на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова заяви в предаването на БНТ "Денят започва", че машинното гласуване е добро решение, макар то да крие своите рискове. В закона има текстове, които гарантират, че ако има проблем с машинното гласуване, то да продължава с хартиени. Ще има отпечатани хартиени бюлетини, колкото е броят на гласоподавателите, уточни Нейкова.

Състоянието на машините за гласуване тепърва ще се установява. В договора между ЦИК и Сиела има проблеми, добави тя. Нейкова се надява утре да се проведе първото заседание на новата ЦИК и да се вземат първите най-важни решения, включително и за транспортирането на машините в чужбина.

По думите ѝ сериозно предизвикателство е логистиката, доставката на машините в чужбина, както и тяхната техническа поддръжка.

Към този момент няма как да е ясна план сметката за изборите, срокът е не по-късно 55 дни преди изборния ден, това предстои да се случи с решение на Министерския съвет, заяви Нейкова.

Тепърва ще се установи състоянието на машините за гласуване, договорът с доставчика има проблеми, доколкото разбрах от изказвания на говорител на ЦИК - цената още не е платена, не знам дали собствеността е прехвърлена на държавата, защото може да се стигне до съдебни спорове. Договорът е с предмет на закупуване на 9600 машини, те бяха осигурени за изборите на 4 април, коментира Нейкова.

Въпрос на анализ е колко машини все още са необходими, каза Нейкова, като по нейни сметки между 300 и 500 машини ще са необходими, за да се осигурят всички изборни секции. Изборният кодекс дава възможност обществена поръчка да се изпълни в по-кратки срокове, до края на седмицата вероятно ще има яснота, ако утре бъде издаден указът за назначаване на ЦИК.

Нейкова каза още, че няма да се налага преписване на хартиения протокол от машината, което значително ще улесни процеса след края на гласуването.

Карантинираните лица ще могат да гласуват там, където са поставени под карантинирани, както и ще могат да подават заявление за гласуване под карантина и в самия ден на вота.

ЦИК предстои да реши при какви условия ще се случва видеозаснемането, важно е то да бъде в съответствие със защитата на личните данни.

Камелия Нейкова коментира още, че са неоснователни политическите обвиненията към ЦИК при неуспех на избори.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
"Топлофикация": Ремонтите в "Дървеница" и по ул. "Шишман" са заради старата топлопреносна мрежа
"Топлофикация": Ремонтите в "Дървеница" и по ул. "Шишман" са заради старата топлопреносна мрежа
Темата за Русия ще е акцент в следващата среща на върха на 24-25 май
Темата за Русия ще е акцент в следващата среща на върха на 24-25 май