НОВИНИ

Кой стои зад кибератаката на тръбопровода?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:04, 10.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

Скок на цената на петрола и на други горива се очаква заради кибератаката в САЩ срещу най-големия тръбопровод в страната. Американското правителство обяви извънредно положение. Все още не е ясно кога ще бъде възстановено подаването по тръбопровода.

Мишената на хакерите е тръбопровода, който свърза Тексас с Източното крайбрежие.

Киберпрестъпниците криптирали данните на компанията оператор и парализирали мрежата.

За да не разпространят информацията в интернет, дигиталните нападатели искат огромен откуп. Не е потвърдено официално, но се предполага, че зад атаката стои престъпната банда "Тъмната страна".

Това е група за изнудване. Цяла престъпна мрежа, заяви Робърт Лий, експерт по киберсигурност.

Определят "Тъмната страна" като професионални дигитални изнудвачи, които разполагат със списък с потенциални мишени. Разполагат с пресцентър и гореща телефонна линия за общуване с изнудваните.

Твърди се, че групата дори е изготвила строг "Кодекс за поведение на членовете". Спазват "етични правила" - никога не атакуват училища, болници, социални домове.

Според някои информации групата действа от Източна Европа. Зад нея обаче не стои конкретна държава. През последните три години големи компании са загубили милиарди долари от хакерските атаки на "Тъмната страна".

По атакувания тръбопровод на ден се транспортират около 2,5 милиона барела горива от Тексас до Източното крайбрежие. От атаката са засегнати около 50 милиона потребители.

Днес се очаква цената на петрола да скочи с около 3%. Ако кризата продължи в следващите дни - поскъпването ще бъде много по-голямо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
СЕМ избира нов председател
СЕМ избира нов председател
Европейски съюз: История на мир и единство в кризите (Първа част)
Европейски съюз: История на мир и единство в кризите (Първа част)