Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Сметища по коритото на река Бистрица, минаваща през Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
06:38, 10.05.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

Сметища са се образували покрай коритото на река Бистрица, която минава буквално през центъра на Благоевград. За проблема сигнализираха зрители на БНТ.

Пластмаса, автомобилни гуми и част от градински маркучи са изхвърлени в обраслата висока растителност по речното корито. В образувалите се сметища има изхвърлени детски играчки, големи дървета и противоепидемични маски, които са десетки.

За мен дори хвърлянето на фас на земята е проблем, камо ли хвърлянето на боклук в реката и това задължително трябва да се спре възможно най-скоро, и да има съответните санкции за хората, които изхвърлят боклуци в реката, казва Георги Гюров.

Мисля, че първо не са научени, второ, че не са възпитани и трето, че това е най-голямата простащина, смята Камелия Божурска.

От Регионалната инспекция по околна среда и води Благоевград обясниха, че за конкретния случай решаването на проблема е задължение на общината в Благоевград.

От там пък ни препратиха към общинската фирма, която се грижи за чистотата на речното корито. От фирмата казаха, че заради нивото на водата техни екипи не могат да влязат и да почистят. Обещаха обаче, когато нивото падне, реката да бъде почистена.

Всеки петък наши хора минават по коритото на реката, но в частта, където може да се движат, където няма вода. Река Бистрица, ние в момента нямаме проблеми с битови отпадъци, които да са причинили някакви щети или вреди на околна среда. Ние в Благоевград такъв проблем не сме имали, както в други части на страната с реките, защото реката все пак минава през целия град, обясни Васил Бачев, управител на общинската фирма.

Водите на река Бистрица са излезли от коритото при последното голямо наводнение, което било преди близо 70 години. Тогава са загинали и хора. Днес обаче няма опасност от наводнения, защото речното корито е разширено, а големите бетонни стени пазят града от бедствия.

Али Мисанков/Анатоли Костов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Комисията по ревизия ще изслуша регионалния министър в оставка Петя Аврамова
Комисията по ревизия ще изслуша регионалния министър в оставка Петя Аврамова
Виктория преди полета за Ротердам: Чувствам се готова за "Евровизия"
Виктория преди полета за Ротердам: Чувствам се готова за "Евровизия"