НОВИНИ

Кампания срещу насилието над жени в Русе

кампания насилието жени русе
bnt avatar logo
от БНТ
16:40, 25.11.2021
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Кампания „16 дни активизъм срещу насилието над жени” стартира в Русе. Сдружение „Център Динамика” и дамските клубове „Зонта” и „Сороптимист”, подкрепени от свои партньори, са предвидили до 10 декември редица инициативи, свързани с превенцията на домашното насилие.

Капацитетът на Кризисния център за настаняване на жертви на домашно насилие в Русе е запълнен от миналата година. В момента там са настанени 7 жени и 10 деца. От началото на тази година до 15 юли сигналите за домашно насилие, подадени на тел. 112 за цялата страна са 14338.

Въпреки тези данни, в България не се води статистика за случаите на домашно насилие, коментираха от неправителствената организация „Център Динамика”. По думите им, от десетилетия този проблем се подценява от властите и се третира като конфликти или битови инциденти. Според тях, това е и причината да се стига до убийства.

По информация на медиите от началото на 2021 г. досега в страната са извършени най-малко 17 убийства и опити за убийства на жени. И в Русе случаите на проявена агресия вкъщи нарастват. Ако през 2018 и 2019 година в Районния съд са били заведени 76 дела по Закона за защита от домашното насилие, то през миналата те са 88, а до края на октомври тази година вече са 75.

Автор: Венета Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преговорите за кабинет продължават с тема "Култура"
Преговорите за кабинет продължават с тема "Култура"
Микел Артета иска Арсен Венгер да се върне в Арсенал
Микел Артета иска Арсен Венгер да се върне в Арсенал