НОВИНИ

Активисти за правата на жените: В България няма официална статистика за случаите на домашно насилие

bnt avatar logo
от БНТ
09:33, 18.11.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Тъй като има заявка за смели реформи - в образователната, в здравната система, няма как да се случат пълноценни реформи в България, докато всяка седмица по една жена бива убита от своя партньор. Така че ние наистина призоваваме бъдещото правителство - България не може да продължава да бъде гробище за жени! Това заяви в студиото на "Денят започва" Надежда Дерменджиева от Българския фонд за жените.

Активистите за правата на жените настояват проблемът с домашното насилие да бъде поставен на дневен ред от бъдещите управници.

Според Дерменджиева в България няма официална статистика за размера на този проблем. Според медийни публикации най-малко 15 жени са убити от началото на тази година, но вероятно броят им е двойно по-голям, допълни Дерменджиева.

Тя подчерта необходимостта от приемането на промени в закона за защита от домашно насилие - те са готови и изработени, и в момента се намират в Министерството на правосъдието. Нужна е още превенция на национално ниво, както и разкриване на повече кризисни центрове, тъй като в момента те са недостатъчни. Активистите призоваха и за финансиране на организациите, които работят за защита на женските права.

"Това не е частен проблем, нито изолирани случаи. Това не винаги трябва да е свързано с крясъци. Насилието понякога е тихо и тогава това е още по-опасно - говорим за формите на психологическото, емоционалното и икономическото насилие", заяви Олга Минева от фондация "Emprove".

Според нея освен институционална подкрепа, ние имаме нужда и от едно голямо обществено пробуждане.

"Аз бих казала на тези жени да повярват в себе си, да бъдат смели и да знаят къде са техните лични граници и да не се страхуват да ги защитават. Да знаят, че в тях е силата да излязат от тази ситуация", коментира Деси, лектор и ментор.

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Награди за най-красивото писмо до Дядо Коледа
Награди за най-красивото писмо до Дядо Коледа
Мъск: Полетът до Марс може би ще е през януари
Мъск: Полетът до Марс може би ще е през януари