НОВИНИ

Зам. здравният министър: До края на деня повторно преболедувалите ще могат да си извадят сертификат

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 18.11.2021
9371
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

До края на деня ще бъде достъпен зелен сертификат и за повторно преболедувалите коронавирус. Това заяви в студиото на "Денят започва" заместник здравният министър Александър Златанов.

Повод за неговия коментар са сигналите за проблеми с издаването на сертификат за преболедувалите два пъти.

"Въпросът ще бъде решен, дори може би в момента се решава", увери Златанов.

До края на годината сме подсигурили всички необходими средства за лечение на COVID, включително и за тези нови медикаменти, които се очаква в средата на декември да се появят, допълни заместник здравният министър.

Той допълни, че средствата за разпределени както за лечението, така и за непредвидени разходи, затова на този етап "не се очакват изненади".

"След одобрението ще бъдат налични тези лекарства и ние се надяваме, че ще помогнат много при лечението на болните с COVID ", каза заместник здравният министър.

На въпроса дали държавата ще поеме част от средствата за закупуването на новите лекарства, които по предварителни данни са доста скъпи, зам.-министър Златанов съобщи, че първо трябва да се види ефекта от тези медикаменти.

"Първоначалните покупки ще бъдат безплатни за хората, които ги прилагат. Впоследствие според ефекта ще се прецени нататък точно кои, защото то не е само едно. Ще видим кое е с най-добър ефект и най-добра цена. Ние намираме начини за комуникация с производителите и извън ЕК, така че да имаме достъп до ефективните медикаменти, които са ни нужни", посочи Златанов.

Проф. Илко Гетов: Българите ще имат достъп до лекарствата срещу ковид в таблетна форма

Той увери, че всички лекарства, които се ползват в света за лечението на COVID ги набавяме и ние, и нашите медици разполагат с тях.

"Следим нещата и това, което се появи, ние веднага се насочваме да го доставим на пазара", коментира още Златанов.

Колкото до пандемичната обстановка, зам. здравният министър съобщи, че преминаваме пика на четвъртата вълна. В момента не се планира затягане на мерките. В столицата не е необходимо разкриването на нови легла.

"Мерките които действат са напълно достатъчни", заяви Златанов.

КПКОНПИ глоби с 10 000 лв. новия директор на болница "Лозенец" заради конфликт на интереси

Златанов коментира и проверката на антикорупционната комисия, която откри конфликт на интереси при новия директор на болница "Лозенец".

"Твърде рано е просто по един сигнал, че има някакво нарушение да се предприемат драстични мерки. Лечебните заведения помогнаха много за преминаването през тази криза. Не може с лека ръка да се отстраняват хора, ако няма причини. Ако има - ще си понесат наказанията", заяви Златанов.

Зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров е освободен от длъжност

По повод оставката на зам. здравният министър Димитър Петров, Златанов каза, че "в края на мандата всички си тръгват, не е необходимо да има сериозни причини" и определи това като "нормален акт".

Целия разговор може да гледате във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците, дали положителна проба за ковид в Севиля, вече са на родна земя
Учениците, дали положителна проба за ковид в Севиля, вече са на родна земя
Каспер Рууд обърна Нори за първи успех на заключителния Мастърс
Каспер Рууд обърна Нори за първи успех на заключителния Мастърс