НОВИНИ

Сертификат за антитела: Как може да го получим и за колко време ще важи?

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:18, 11.11.2021
49258
Чете се за: 03:32 мин.
Здраве
Слушай новината

От днес вече се издава зелен сертификат и при наличие на антитела срещу Ковид. Документът ще важи 90 дни само за България и няма да служи за пътувания в чужбина. Условието за издаване на сертификат е количеството им да е над 150 BaU единици. Още в първия ден от влизането в сила на заповедта желаещи пред лабораториите не липсваха.

Над 150 единици за антитела по стандарт на СЗО е условието за сертификат

Даниела и Александър са сред хората, които не попадат в статистиката. Не могат да докажат, че са имали среща с вируса. Затова решават да си направят тест за антитела.

"Направих си бърз антигенен и PCR бяха отрицателни, след няколко месеца си направих тест за антитела и имах такива и сега се надявам, ако имам все още да взема зелен сертификат, ако нямам веднага ще си направя ваксина", казва Даниела Панкова.

Лабораториите трябва да отчитат резултатите в здравната информационна система и сертификатът може да бъде изтеглен директно от там. Някои лаборатории могат да го изпращат и на СМС.

"С помощта на тези СМС-и, с които могат да си вземат сертификата, да го получат на телефона си, необходимостта за второ идване в лабораторията отпада, това е улеснението", каза д-р Недялко Калъчев, управител на лаборатория.

Повишен интерес към тестовете за антитела и в Русе, малък процент от хората обаче имат необходимите единици. В лабораториите в града все още не могат да издават сертификати.

"Ние все още не можем да издаваме сертификат, защото програмистите имат нужда от време, за да заредят новия софтуер на всички лаборатории", каза д-р Емилия Бочковар, началник на клинична лаборатория в ДКЦ-1.

Междувременно обаче се очертава друг проблем скоро тестовете да се изчерпат и да не могат да правят изследвания.

"До следващата доставка, която за нас е 18-19 ноември, ние имаме около 170 теста, не е сигурно дали ще стигнат", допълва д-р Емилия Бочковар.

Как изглежда удостоверението за наличие на антитела

В лабораториите в Пловдив са готови да да посрещнат увеличения интерес.

"Хората са мотивирани, ние сме подготвени с човешки ресурси с необходимите консумативи за извършване на теста", каза д-р Георги Куманов, управител на лаборатория.

В Благоевград интересът към тестовете за антитела се засили още преди 2 дни. В сутрешните часове обаче тестовете в повечето от лабораториите бяха изчерпани.

Малко преди обяд беше осъществена нова доставка, а цената на изследването, в която влиза и издаването на зеления сертификат, варира между 20 и 30 лв.

До редакцията ни постъпват сигнали за хора, които са правили тест преди дни. Но за да бъде извадено удостоверение, изследването трябва да е направено след 11 ноември, включително, в сертифицирана лаборатория.

Екип на БНТ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Санкции срещу газ: Брюксел и Минск втвърдиха тона
Санкции срещу газ: Брюксел и Минск втвърдиха тона
Полицията проверява общински съветник от Благоевград за търговия с вот
Полицията проверява общински съветник от Благоевград за търговия с вот