НОВИНИ

За какво ни е необходима медицинска помощ от ЕС?

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:06, 11.11.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

След като България поиска помощ от Европа за медицинско оборудване, кислород и медици, с които болниците да се справят с четвъртата вълна на ковид кризата, здравният министър Стойчо Кацаров подчерта, че в момента в лечебните заведения у нас има всичко необходимо. Потърсената от Европа помощ е само застраховка, в случай, че ситуацията с приетите в болница се влоши още повече.

В някои болници обаче, като в Карнобат например, признават, че вече им е трудно да се справят и проблемът не е само в умората. През последния месец тук са били доставени, използвани и изчерпани близо 130 бутилки с кислород. И доставките му стават все по-трудни.

"И в момента имаме, но доставчиците срещат големи затруднения, за да ни задоволят нуждите. Последната партида я донесоха от Разград", обясни д-р Николай Колибаров, управител на МБАЛ-Карнобат.

В Кюстендил пък имат достатъчно апаратура и кислород, но един вечен проблем.

"Имаме необходимата апаратура, легла. Дефицитът е персоналът. Ние имаме нужда от всякакви лекари и от медицински сестри. За жалост обаче, няма откъде да дойдат. Давам си сметка и това е навсякъде така", каза управителят на МБАЛ "Д-р Никола Василев" в Кюстендил д-р Александър Величков.

На този фон шефът на Здравната каса Петко Салчев заяви, че ситуацията в страната върви към подобряване.

"Силният натиск върху интензивните отделения лека-полека намалява. Намалява и натискът върху болниците в рамките на последните няколко дни", обясни проф. Салчев.

Данните обаче показват друго. От началото на месеца пациентите в интензивни отделения се увеличават. От здравното министерство казват, че у нас засега няма недостиг на апарати, легла и респиратори и продължават да поддържат тезата, че запитването ни за помощ от Европейския съюз не е спешно, а е само застраховка.

На север от нас застраховката премина в спешна помощ от Европа. До румънските пациенти вече стигат бутилки с кислород от Нидерландия, а до румънските лекари стоят техни колеги от Полша и Дания.

Нашата молба за евентуална помощ вече стои като въпрос в Европейската комисия. Оттам трябва да отправят запитване към другите държави членки - коя и с какво би могла да помогне.

Коя страна би ни съдействала - все още не се знае, защото до този момент по молбата ни няма откликнала държава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъщерите на д-р Стефан Божков дариха артефакти на Музея на ЦСКА
Дъщерите на д-р Стефан Божков дариха артефакти на Музея на ЦСКА
Казусът с машините: Отново размяна на реплики между ЦИК и "Сиела Норма"
Казусът с машините: Отново размяна на реплики между ЦИК и "Сиела Норма"